BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yahudi torunu dedi mahkum oldu!

Manisa'daki yerel mahkeme, örnek bir karara imza atarak 'Yahudi torunu' diye yazan yazarı mahkum etti...

Abone ol

Siyasette ‘soy-boy’ tartışılırken, Manisa mahkemesi ‘Yahudi torunu’ diye yazan yazarı mahkûm etti: Soy ve inanç tartışılmaz...

Siyasette soy tartışmaları sürerken mahkeme iki doktor kardeş hakkında ‘Yahudi torunları’ diye yazan Ergenekon davası sanıklarından yazar Muammer Karabulut’u “Soy özel haktır, tartışılamaz” gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkûm etti.

Manisa’da doktorluk yapan Suat Arusan ve kardeşi Nejat Arusan Yahudi torunu olduklarını iddia eden Ergenekon davası sanıklarından yazar Muammer Karabulut’a dava açtı. Arusan kardeşler Karabulut’un 2006’da İlk Kurşun Gazetesi’nin internet sitesinde yayınlanan “Kubilay’ı Anma ve Menemen Gerçeklerinden Söz Etme” başlıklı yazısında kendilerini Menemen olayının düzenleyicilerinden Yahudi Jozef’in torunları olarak gösterdiğini ileri sürdü.

YARGITAY KARARI ONADI

Arusan kardeşler, kişilik haklarına saldırdığı gerekçesiyle Karabulut’tan 50’şer bin TL manevi tazminat talep etti. Manisa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, Muammer Karabulut’un, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Suat ve Nejat Arusan’a 3’er bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararında, “Soy ve inanca dayalı bilgiler kamuoyunu ilgilendirmeyen, bilgi verme ve araştırma konusu yapılamayacak olan ve kişiye sıkı sıkıya bağlı mutlak, özel haklardandır. Kamuya mal olsa bile, kişilerin inanç ve kimlik bilgilerinin yayınlanması, bilgilendirme özgürlüğü sınırlarını aşmıştır” denildi.

Bu karar Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nce de onandı. Arusan kardeşler, yasal faiziyle birlikte 10 bin TL olan parayı tahsil edebilmek için Karabulut hakkında icra takibi başlattı. Yazısının yanlış anlaşıldığını savunan Karabulut, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açacağını belirtti.

Gül de kazanmıştı

Siyasette soy tartışmaları CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’la başladı. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, 2009’da “Ermenilerden Özür Diliyorum Kampanyası”na ilişkin değerlendirmeleri üzerine, Cumhurbaşkanı Gül’ün annesinin Ermeni olduğunu ileri sürdü. “Ailemiz yüzyıllardır Müslüman ve Türk’tür” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arıtman aleyhine açtığı 1 TL’lik manevi tazminat davasını kazandı. Soy tartışmaları Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında söylediği “Annesi Ermeni” iddialarıyla devam etti. Başbakan Erdoğan da Bülent Arınç ve Kılıçdaroğlu arasında yaşanan “boy” polemiği hakkında “Önemli olan boy değil, soy...” yorumunda bulunmuştu.