BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Washingtondan Ankaraya 2 uyarı

AB'nin ardından Amerika'dan da Türkiye'ye uyarı geldi... ABD Dışişleri Bakanlığı; Ankara'yı şu iki konuda uyardı...

Abone ol

Washington, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in ziyareti ve İran ile yapılan iş anlaşmaları konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Philip Gordon, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye ziyaretine ilişkin, "Türkiye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, ABD ve Avrupa'nın tutumuyla tutarlı olmasını umduklarını" söyledi.

Washington'da Yabancı Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Gordon, El Beşir'in İSEDAK toplantısı vesilesiyle Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin görüşünün sorulması üzerine, toplantıya kimin katılması gerektiği konusunda karar vermenin ABD'nin işi olmadığını belirtti.

El Beşir ile Türkiye'de görüşmelerin yapılacağına işaret eden Gordon, "Umudumuz, Türkiye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, bizim ve Avrupalı dostlarımızınkiyle tutarlı olması" dedi.

İRAN İLE İŞ YAPMANIN ZAMANI DEĞİL

Gordon, Türkiye ile İran arasında imzalanan enerji anlaşması konusunda Washington'ın tutumuna dair bir soru üzerine de, ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının koşullarında bir değişiklik olmadığını, bu ülkeyle ekonomik alanda iş yapmadıklarını belirtirken, "Ayrıca, diğer ülkeler için de İran ile iş yapmanın zamanı olmadığını düşünüyoruz" dedi.

"Diğer ülkeler İran'ın enerji sektörüne büyük yatırımlar yaptığı zaman yaptırım uygulanmasını gerektiren bir yasamız var ve bunların hiçbiri değişmedi" ifadesini kullanan Gordon, şöyle konuştu:

"Ana noktayı vurgulamam gerekirse, İran'a yatırımlar ya da bu ülkeyle alışverişler bizim yasamızla çatışmasa bile, genel prensip olarak, İran ile iş yapmak için uygun zamanın bu olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda ileriye gitmeden önce, İran'ın uluslararası toplumun tekliflerine yanıt verdiğini görmek istiyoruz."