BIST 9.961
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.433,80
HABER /  GÜNCEL

Vietnam: Siyasi tutuklular serbest

ABD ile serbest ticaret anlaşması için müzakereleri sürdüren Vietnam, iki siyasi tutukluyu serbet bıraktı.

Abone ol

Vietnam, ABD ile serbest ticaret müzakerelerine devam ederken, hapis cezasına çarptırılan iki siyasi aktivisti serbest bıraktı.

Demokrasi yanlısı eylemleriyle bilinen Nyugen Tien ve Vi Duc Hoi geçtiğimiz haftasonu serbest bırakıldı.

Vietnam'da öne çıkan bir diğer aktivist Cu Huy Ha Vu da Nisan ayının başlarında serbest bırakılmış ve serbest kalmasında büyük rol oynayan ABD'ye gitmişti.

Vietnam, ABD ile serbest ticareti geliştirmeyi amaçlayan Trans-Pasifik Ortaklık Antlaşması (TPP) için müzakereleri sürdürüyor.

ABD Kongresi üyeleri ABD-Vietnam işbirliğinin gelişiminin, Vietnam'ın insan hakları düzeyini iyileştirmesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Vietnam, Komünist Parti idaresinde, tek partili yapıya sahip bir devlet.

Vietnam, Güney Doğu Asya'nın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak görülüyor. Fakat buna rağmen hükümet, farklı siyasi görüşleri, inanç özgürlüğünü bastırıyor ve özel medya kuruluşlarını yasaklıyor.

BBC Vietnam servisinden Le Nyugen, serbest bırakmaların 'şaşırtıcı olmasına' rağmen, bu adımın 'komünist hükümetin muhaliflere karşı yaklaşımında bir yumuşama olduğu' anlamına gelmemesi gerektiğini söylüyor. Le Nyugen, Vietnam'ın geçen sene Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'na girmesinden dolayı, insan haklarını geliştirmek için belirli bir çaba sarfettiğini belirtti.

Serbest bırakılan aktivistlerden, Komünist Parti eski yetkilisi Vic Duc Hoi, ABD tarafından finanse edilen yayın kurumu Radio Free Asia'ya verdiği röportajda, "Vietnam hükümeti beni uluslararası baskı yüzünden serbest bırakmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Nguyen Tien Trung and Vi Duc Hoi'nun serbest bırakılmaları ardından, İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya direktörü Phil Robertson da "Halen daha Vietnam hapishanelerinde olan yüzlerce siyasi mahkûm var. Bu sebeple, 'Vietnam insan hakları konusunda kayda değer gelişmeler gösteriyor' demek için henüz çok erken" dedi.