BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,87
ALTIN 2.485,30
HABER /  GÜNCEL

Ve tarihi an: TANAP hizmete girdi!

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. TANAP, Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak.

Abone ol

TÜRKİYE ve Azerbaycan tarafından yapımı üç yıldır süren ve Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) dün açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP'ın güney gaz koridorunun bel kemiği olduğunu söyleyerek projenin bölge ve Türkiye için tarihi bir adım olarak niteledi.

Yılda 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyat kapasitesine sahip olan 1,850 kilometre uzunluğundaki TANAP, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12'sini tek başına karşılayacak. Hattın Türkiye'den sonra Avrupa'ya uzayan başka bir hatta bağlanarak AB'nin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltması bekleniyor.

"TARİHİ BİR ADIM ATIYORUZ"

TANAP açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP ile bölge ve Türkiye için tarihi bir adım atıldığını söyleyerek, projenin 10 bin kişiye istihdam sağlayacağını ifade etti. Enerjinin çatışma değil işbirliği için zemin oluşturması gerektiğini ve bunun TANAP ile ete kemiğe büründüğünü söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

"TANAP ile Hazar gazı ilk kez Avrupa’ya ulaşmış oluyor. Daha önce bu amaçla bir dizi dev projeyi hayata geçirmiştik. Bu yola Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının inşasıyla başladık. Asrın projesi olarak adlandırılan hat, daha sonraki çalışmaların da öncüsü oldu. İşbirliğimiz enerjiyle de sınırlı kalmadı. 

Enerji piyasalarında yaşanan değişime cevap veren TANAP, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda devreye alacağımız yeni projelerin de öncüsüdür. 56 inçlik boru çapı ve 1850 km’lik uzunluğuyla TANAP, Türkiye Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun doğalgaz boru hattıdır. 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam oluşturduk. TANAP ile Türkiye, değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldi. Ülkemiz bölgesel enerji hatlarının merkezi olma vizyonuna bir adım daha yaklaştı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından kürsüye diğer ülkelerin liderleri geldi. İşte liderlerin konuşmalarında bazı satır başları:

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI PETRO POROŞENKO

"Bu çok önemli bir adımdır. Bu konuda bağımlılık artık sona ermektedir. Bu son 10 yılda net biçimde gördüğümüz bir gerçek Rusya Federasyonu tarafından sömürüldü. Putin’in baskı yapması için bir araç haline geldi. Tabi ki bunun ticari etkisinin yanı sıra aynı zamanda siyasi bir etkisi de var. Avrupa’nın da enerji güvenliği için önemli. Avrupa’nın rekabeti için önemli. Çünkü iki büyük liderin birleşmesiyle bu garanti edilmiş oldu."

KKTC CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI

 "Sayın Aliyev’in konuşmasından sonra konuşmamın başında küçük bir değişiklik yapıyorum. Sayın Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan’ın kardeşliğinden bahsetti. Ben de diyorum ki bir kardeşiniz daha var Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Bu kardeşiniz, Türkiye ve Azerbaycan’da bir acı olduğunda, burada yaşayan kardeşleriniz içinde hissederler. Sevinç olduğunda coşku duyarlar. Bu güzel olayın Türkiye, Azerbaycan ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Hazar Denizi’ndeki kaynakların en uygun güzergahlardan taşınarak Türkiye’ye ve Avrupa pazarına nakledilmesi, bölgede ekonomik gelişmeye ve güven ortamının oluşmasına da katkı sağlayacak özelliktedir. Ortadoğu bölgesi enerji kaynakları yüzünden başı beladan kurtulmayan bölgelerin başında gelmektedir. Doğu Akdeniz’deki kaynakları işbirliği ve barış ortamına katkı yapacak şekilde değerlendirmek akıl işidir. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarının birleştirilerek Avrupa’ya en ucuz, en kısa güzergah olan Türkiye üzerinden nakledilmesi geniş bir işbirliği ağı oluşturacak, bölge barışına ve istikrarına da katkıda bulunacaktır. TANAP’ı meydana getiren ekonomik işbirliği ruhuyla, politik ön görünün herkese ilham vermesi en büyük arzumuzdur."

İşte tarihi proje TANAP! Enerjinin İpek Yolu hangi illerden geçiyor?

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI VUCIC

 "Sayın Erdoğan’ın bu çok önemli açılışa beni davet etmesinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Önemli bir stratejik bağlantı oluşmuş olacak. Bu konudaki tebriklerimi ileterek tebriklerime başlamak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, tüm katkı verenlere tebriklerimi iletmek istiyorum. Türkiye’de bir kez daha bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Doğalgaz boru hattının oluşturulmasıyla ilgili iki önemli hususu kutluyoruz. Güney doğu Avrupa’da büyük bir adım atmış oluyoruz. Aynı zamanda proje, Avrupa’nın bu kısmının enerji bağlantısını da garanti altına alacaktır."

ALİYEV: "21. ASRIN ENERJİ TARİHİNİ BİRLİKTE YAZIYORUZ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aliyev, "Kardeş Türkiye toprağından yeniden olmaktan memnuniyetimi ifade etmek isterim. Erdoğan’ın yorulmaz faaliyeti neticesinde Türkiye dünya çapında büyük güce çevrildi. Türkiye’nin gücü bizim gücümüzdür. Bizim gücümüz bizim birliğimizdir. Bugün TANAP’ın açılışı, Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin tezahürüdür. TANAP, Türkiye Azerbaycan’ın zaferidir. Bugün biz 21’nci asrın enerji tarihini birlikte yazıyoruz. Bu tarih, istikrar tarihidir. Enerji projelerimiz bölgemize istikrar getiriyor. Bu projelerde iştirak eden bütün ülkeler, şirketler fayda görür. Halklar fayda görür. Bu hayata geçirdiğimiz birinci proje değil. 2006’ta Bakü Tiflis Ceyhan’ı, geçen Bakü Tiflis Kars demiryolunu açtık. Bütün bu açılış merasimlerinde aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ile katılmıştık. Bu tarihi günde de birlikteyiz. Azerbaycan gazının Avrupa kıtasına götürülmesi hakkında bir çok müzakereler, bir çok tedbirler alınmıştır. Ancak onların hiçbir neticesi olmamıştır. Bunun adını da biz birlikte koyduk TANAP. Anlaşmayı 2012’de İstanbul’da Recep Tayyip Erdoğan ve ben imzaladık. O gün imzalama merasiminde bugünü görme arzumuzu ifade ettik. Ve Allah bize bunu nasip etti. Bugün TANAP’ın açılışı, komşu ve diğer ülkeler için imkanlar yaratıyor" dedi.