BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,85
ALTIN 2.430,55
HABER /  DÜNYA

Ve korkulan oldu! Gazze ölüyor SON DAKİKA

İsrail ateşkesi bozdu ve yeniden bombalamaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry Hamas'ı sorumlu tuttu, İsrail oyunu oynayıp kazandı.

Abone ol

İSRAİL Mısır'dan gelen ateşkes önerisi kabul ederek uluslararası arenada sinsi oyununu sahneledi. Hamas'ın askeri kanadı masaya gelmeyince de kanlı saldırılarına uluslararası dayanak buldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Mısır'a gitmekten vazgeçip Hamas'ı kınamasının ardından bombaların düğmesine bastı. Şu anda Gazze'ye yeniden ölüm kusuyor. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Mısır'a gitmekten vazgeçtiğini açıklamasıyla birlikte İsrail hükümeti de Gazze'ye yönelik saldırıların yeniden başladığını ilan etti. Gazze'ye 10 ayrı roket saldırısı düzenlendi.

BBC'ye konuşan İsrailli bir yetkili, operasyona devam etme kararını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun verdiğini belirtip "Hamas ve İslami Cihat'ın Mısır'ın ateşkes teklifini reddetmesi ve İsrail'e onlarca roket atması üzerine, Başbakan ve Savunma Bakanı orduya, Gazze'deki terör hedeflerine karşı şiddetle karşılık verilmesi talimatını verdi" dedi.

AFP de, İsrail'den atılan roketlerin Gazze'nin doğusuna, şehir merkezine, Nuseyrat'a ve güneydeki Han Yunus bölgesine isabet ettiğini aktardı.

i̇srail-ateşkesi-bitirdi-gazze-bombalaniyor.jpg

İSRAİL OYUN OYNADI

Mısır'ın, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduğu ateşkes önerisi, sabah saatlerinde İsrail kabinesi tarafından onaylandı. Mısır'ın önerisi, İsrail ve Hamas'a salı sabahı 09.00'dan itibaren ateşkes uygulamaları yönünde çağrıda bulunuyordu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI
HAMAS'I SUÇLADI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Hamas'ın askeri kanadı masaya oturmayınca Mısır'a gitmekten vazgeçiş şu açıklamayı yaptı;

- Mısır'a gitmiyorum, Washington'a geri dönüyorum. Tarafların bir araya gelmesi ve tüm farklılıkların giderilmesi için her şeyi yapacağız.

-Bölgeye yarın ya da ertesi gün gitmeye hazırım. Bütün tarafları bu ateşkesi desteklemeye çağırıyorum.

- Ateşkesin eşiğindeyken Hamas'ın yaptıklarını en sert şekilde kınıyorum. Hamas'ın provokatif davranmaması ve masum insanların hayatlarını tehlikeye sokacak şekilde kullanmaması önemleri.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Mısır'ın ateşkes girişimini desteklediğini açıkladı.

ATEŞKESTE NELER VARDI?

Kahire yönetiminin önerdiği ateşkes karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. Ateşkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor. Hamas ise İsrail'in Gazze'ye saldırmaması, Batı Şeria'da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, İsrail'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

HAMAS'IN SİLAHLI KANADI : BİZE KİMSE RESMİ YA DA GAYRİRESMİ TEKLİF GETİRMEDİ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, "Medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

Tugay "Düşmanla savaşımız şiddetlenecektir" diye ekledi.

HAMAS : ATEŞKESİ REDDEDİYORUZ

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, "Kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. Savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, "Direniş silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

HAMAS : ATEŞKES İÇİN BİZİMLE GÖRÜŞÜLMEDİ

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri Mısır’ın sunduğu ve İsrail’in kabul ettiği ateşkes plan konusunda kendileriyle görüşülmediğini söyledi.

İSRAİL'İN ATEŞKES KURNAZLIĞI

İsrail'in ateşkesi kabul etmesini "Akıllıca düşünülmüş taktik bir adım" olarak yorumlayan BBC haklı çıktı. Netahyahu şimdi 'ateşkese biz uyduk onlar uymadı' propagandasına hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklaması da bu taktiğin işe yaradığının delili oldu.

BBC MUHABİRİ NE DEMİŞTİ?

BBC'nin Orta Doğu muhabiri Kevin Connolly, İsrail'in ateşkesi kabul etmesini "Akıllıca düşünülmüş taktik bir adım" olarak yorumlamış ve şöyle demişti;

- "Hamas'ın da ateşkese uyması durumunda İsrail, Gazze'deki roket stoklarının bir kısmını imha ettiği için memnun olacaktır. Hamas'ın ateşkese uymaması halinde ise, Netanyahu yönetimi diplomatik anlamda daha güçlü bir pozisyona gelecek."

Ebu Zuhri, Al Jazeera’ye şöyle konuştu: ‘Mısır ateşkes inisiyatifi olarak isimlendirilen şeyi herhangi bir biçimde görmedik. Bu ateşkes önerisinden medya yoluyla haberimiz oldu. Dolayısıyla biz bu konudaki istişarelerin bir parçası olmadık. Belli ki İsrail dahil tüm taraflar görüşmeler yaptı ve Hamas bunun dışında tutuldu. Ateşkes anlaşmasında fikrimizi sorulmadığından dolayı anlaşmanın uygulaması bizi ilgilendirmiyor.’

Hamas Sözcüsü direnişin ortaya koyduğu şartlar kabul edilmedikçe ateşkesi kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.

NETANYAHU 'OPERASYONU ŞİDDETLENDİRMEYE HAZIRIZ' DEMİŞTİ

İsrail Başbakanı Netanyahu ateşkes ilan ettikten sonra tehditlerine devam etmiş ve şu açıklamayıp yapmıştı;

-Hamas'ın öneriyi kabul etmemesi durumunda ise -ki görünen o ki kabul de etmeyecekler- İsrail'in Gazze'deki operasyonların şiddetini artırması için elinde her türlü uluslararası meşruiyet olacaktır.

İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin sözcüsü Peter Lerner de, "Hükümetten gelen talimatlar üzerine ordu şu anda operasyonları durdurmuş durumda. Ancak tetikte olmaya devam ediyoruz" dedi.

ARAP BİRLİĞİ ATEŞKESE DESTEK VERMİŞTİ

Mısır'ın ateşkes önerisi, Kahire'de İsrail'in operasyonlarını tartışmak üzere gerçekleşecek Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, "Dünya savaş suçları işleyen İsrail sömürgeciliğinin gerçek yüzüne şahit oluyor" dedi.

Toplantıya katılan liderler Mısır'ın her iki tarafa ateşkes çağrısını ve Filistin'in 'uluslarası koruma' talebini desteklediklerini açıkladı.

OBAMA HAMAS'I SUÇLAMIŞTI

ABD Başkanı Barack Obama, her yıl Beyaz Saray'da düzenlenen iftar etkinliğinin ardından, Mısır'ın Gazze'de ateşkes teklifini 'umut verici' olarak değerlendirdi. Gazze'de sivillerin ölmesinin ise bir trajedi olduğunu söyledi.

Ancak Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarının 'affedilemez' olduğunu söyleyen Obama, "Açıkça söylemek istiyorum ki hiçbir ülke vatandaşlarına rasgele roketler atılmasını kabul edemez. Bu bakımdan Hamas'ın bu affedilemez saldırılarına karşı İsrail kendini koruma hakkına sahiptir" dedi.

NELER OLDU?

İsrail Mısır'ın arabuluculuğu ile hazırlanan Gazze'de ateşkes önerisini kabul etmişti ancak
Hamas'ın askeri kanadı ateşkesi reddedip Mısır'daki görüşme masasına oturmadı.

GAZZE'NİN ACI BİLANÇOSU

Filistinli yetkililer şu ana kadar İsrail'in 8 gün önce başlayan hava saldırıları nedeniyle Gazze'de 192 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Birleşmiş Milletler ölenlerin dörtte üçünden fazlasının sivil olduğunu söyledi. 1400 Filistinli’nin de yaralandığı düşünülüyor.

HAMAS GSM FREKANSINA SIZDI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları pazartesi günü İsrail Onuncu Kanalı ve bir cep telefonu şirketinin sistemlerine sızdığını ve İsrail halkına mesaj gönderdiğini açıkladı.

Kassam’ın açıklamasına göre mesajlarda İsrail halkına, yaşadıkları korkunun sorumlusunun İsrail hükümeti olduğu söylendi. İsrail 10. Kanalı, Hamas’ın yayınlarına sızdığını ve Kassam Tugayları’nın hazırladığı İsrail halkına yönelik görüntülü bir mesajı yayınladığını bildirdi. Mesajda savaşı İsrail hükümetinin istediği söylendi.

Ekrana yazılı olarak yansıyan mesajda Arapça ve İbranice olarak ‘Çocuklarınız bizim çocuklarımızdan daha değerli değil’ ifadeleri yer aldı.