BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.424,39
HABER /  DÜNYA

Ve erken seçim kararı alındı

Tayland Başbakanı Yinglak Şinavatra, ülkedeki siyasi krize son verilmesi için erken seçime gidileceğini açıkladı. <br/>1 aydan uzun zamandır...

Abone ol

Tayland Başbakanı Yinglak Şinavatra, ülkedeki siyasi krize son verilmesi için erken seçime gidileceğini açıkladı.
1 aydan uzun zamandır hükümet karşıtı gösterilerle sarsılan Tayland’ta, yaklaşık 100 bin gösterici, hükümeti istifaya davet etmek için başkent Bangkok’da eylem düzenliyor.
Pazar günü muhalif milletvekillerinin meclisten toplu istifasının ardından, Pazartesi günü televizyonda ulusa sesleniş konuşması yapan Başbakan, meclisin feshedileceğini ve“en kısa sürede” erken seçime gidileceğini açıkladı. Şinavatra, hükümetin “daha fazla kan dökülmesini istemediğini” belirtti.
Hükümet karşıtı protestocular ise, erken seçim kararının yetersiz olduğunu ve Tayland’ı Şinavatra’nın kardeşi, eski başbakan Taksin’in etkisinden kurtarmak istediklerini açıkladılar. 2006 yılında askeri darbe ile görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2008’de Tayland’ı terk eden Taksin Şinavatra, sürgün hayatı yaşıyor. Yinglak Şinavatra, göstericiler tarafından Taksin’in “kuklası” olmakla suçlanıyor.
Taksin’in partisi 10 yıldan fazla bir süredir, farklı isimler altında, seçimleri kazandı. Uzmanlar, şu an ki adı Pheu Thai (Taylandlılar İçin) olan partinin erken seçimlerden de galibiyetle çıkacağını tahmin ediyor. Meclisteki 153 milletvekili istifa eden muhalefetteki Demokrat Partisi ise, yaklaşık 20 yıldır mecliste çoğunluk elde edemedi.
Haftalardır süren protesto eylemleri ise Bangkok şehir merkezinde devam ediyor. Eylemlerde şimdiye kadar 5 kişi hayatını kaybederken, 200’den fazla kişi ise yaralandı. Daha önce eylemcilere müdahale etmek için biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanan polis ise, artık sadece cop kullanacak. İçişleri Bakanı Jarupong Ruangsuvan, zor durumda kalmadıkça polisin biber gazı kullanmayacağını ve durumu kontrol altına almaya çalışacaklarını açıkladı. Ruangsuvan, protestocularla müzakere edeceklerini belirtti. Göstericiler, eylemlerine, geçtiğimiz hafta Tayland Kralı’nın doğum günü münasebetiyle ara vermişti. Göstericilerin lideri Sutep Taugsuban, Pazar gecesi göstericilere yaptığı konuşmada, eylemlerini devam ettirmelerini ve şehrin her yanında yürüyüş yapmalarını istedi.
(İHA)