BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,95
HABER /  GÜNCEL

Van ve Ege'de geceyarısı korkutan deprem

Van'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Abone ol

Geceyarısı iki ayrı noktada meydana gelen depremler korku yarattı. Van ve Ege'deki sarsıntılar orta büyüklükteydi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Van il merkezinde saat 03.16'da, 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, yerin 10,5 kilometre derinliğinde oluşan depremin başta Van merkez ilçe olmak üzere Bağdaşan, Karaağaç, Ermişler, Derebey ve Akçift köylerinde de hissedildiği bildirildi.

EGE'DE SALLANIYOR

Ege denizindeki depremler de sürüyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, saat 00.28'de merkez üssü Ege Denizi olan yerin 11.84 kilometre derinliğinde olan 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 4.2 olarak açıkladı.

SIRADA BURASI MI VAR? DEPREM PROFESÖRÜ UYARDI!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçen cumartesi günü meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremle birlikte, Saros Körfezi depremi ile ilgili tehlikenin atlatıldığını, gözlerin uzun süredir enerji boşalması olmayan Şarköy bölgesindeki Ganos Dağı fayına çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Artçıların 10 gün daha sürmeye devam edeceğini belirten Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Şu anda deprem aktivitesinin yoğunlaştığı alan 205 kilometre. Bu alanda birbirini tetikleyen 3 fay var. Gökçeada-Semadirek arasında 6.5'lik depremle kırılan fay doğu ve batıya doğru tetiklendi. Bu deprem aktivitesi 411 artçı yarattı. Saros depremi ile ilgili olarak tehlikeyi atlattık. Ancak 205 kilometrelik zon içinde 4 ile 5 büyüklüğünde deprem yaşarsak bu bizim için büyük sürpriz olmaz. Ben genelde büyük tehlikenin geçtiğini düşünüyorum. Halkımızın telaşlanmasına gerek yok. Sadece çatlak binalara girmesinler. Yetkililerin uyarılarına göre hareket etsinler" dedi.

11 MAYIS'TA ÖNCÜLERİ OLDU

Bölgedeki depremleri 2 yıldır izleyen ve birçok analiz yapan Prof. Dr. Doğan Perinçek, 11 Mayıs'ta bazı depremlerin dikkatini çektiğini söyledi. Bu depremlerin diğerlerine göre belli bir hat boyunca yoğunlaşmış 3'ten büyük depremler olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Perinçek, "Şimdi son 2 yıldır depremleri sürekli izliyorum. 11 Mayıs'ta dikkatimi çeken depremler oldu. Bunlar diğer depremlere göre hem belli bir hat boyunca yoğunlaşmış, hem de 3'ten büyük idi. Bu nedenle endişelerimi dile getirdim. Şu anda bakıyorum beni endişelendiren o 4 deprem bu yaşadığımız 6.5'lik depremin öncüleriydi" diye konuştu.

1 AYDA 30 DEPREM OLDU SIRA GANOS FAYI'NDA

Son 1 ay içinde Marmara Denizi'nde 25, Saros Körfezi ve Kuzey Ege Denizi'nde ise 30 deprem meydana geldiğini ancak, Ganos Dağı fayında sadece 2 deprem meydana geldiğini anlatan Prof.Dr. Perinçek, "Yani Ganos fayında enerji boşalması olmuyor. Enerji birikimi var Ganos fayı üzerinde. Saros Körfezi'ndeki enerji boşalmasından sonra yeni büyük bir depremin Ganos fayı üzerindeki bir alanda, Şarköy civarında olacağını düşünüyorum. Zaten büyük Şarköy depremi de 1912 yılında oldu. Üzerinden 100 yıl geçti ve bu fayın 100 yılda bir yeni deprem yaratacağını her bilimci söylüyor" diye konuştu. Depremlerin çabuk unutulduğunu belirten Prof.Dr. Perinçek, "Maalesef biz depremi olduğunda hatırlıyoruz. Yaşadığımız binaların ne kadar güçlü olduğunu araştırmalıyız ve gerekli tedbirleri almalıyız" dedi.

BU DEPREMLER NEYİN HABERCİSİ?

Ünlü deprem profesörü Naci Görür'e göre 'deprem Kuzey Anadolu fay hattındave tehlike çok yakın."

Görür'ün tahminlerine göre sırada kırılma beklenen iki yer var. Buralarda kırılma olursa 3 il etkilenecek: İstanbul, Bingöl ve Erzincan.
Peki bu ne zaman olacak?

TIKLA TAMAMINI OKU