BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.504,49
HABER /  GÜNCEL

Van depremine ne kadar harcandı?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, basın toplantısıyla Van depreminin son değerlendirmesini yaptı.

Abone ol

Van ve Erciş'le ilgili bir master planı hazırlandığını belirten Atalay, bu planın tamamlanmasının ardından yeni Van ve yeni Erciş'in kurulacağı bölgeleri belirleneceğini söyledi. Deprem bölgesine 390 milyon TL harcama yaptığını belirten Atalay, Van'dan şu ana kadar 33 bin 990 kişinin göç ettiğini, bunlardan 14 bin 778'inin ise devletin sosyal tesislerinde misafir edildiğini söyledi.

Van depremininin ardından koordinatör olarak atanan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Depremin olduğu günden bu yana devletin Van'da olduğunu belirten Atalay, vatandaşların eksiklik yaşanmaması için her türlü imkanın seferber edildiğini söyledi. Van depremine müdahalenin çabukluk bakımından rekor sayılabilecek düzeyde olduğunu belirten Atalay, depremzedeler için satın alınan 21 bin konteynerin 5 bininin kurulduğunu ifade etti. Atalay, depremin 39'uncu gününde de kalıcı konutların ihalesinin yapılmasının da büyük bir başarı olduğuna dikkat çekti.

VAN VE ERCİŞ İÇİN MASTER PLANI HAZIRLANIYOR

Deprem sonrası tüm birimlerin çalışmalar yürüttüğünü belirten Başbakan Yardımcısı Atalay, başladıkları master planı çalışmasının çok önemli olduğun belirterek, "Bir yandan master planı hazırlanırken, bir yandan da hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Master planıyla yeni Erciş ve Van'ın nereye kurulacağı kesin olarak belirlenecek. Bu planla yer belirlendikten sonra yapılacak konut sayısı da ortaya çıkacak. Jeolojik haritalar hazırlanıp zemin etütleri yapılıyor. Çevre yolu boyunca boş araziler tespit ediliyor. Haritalar incelenip master planı tamamlandıktan sonra şehrin nereye kurulacağına karar vereceğiz" dedi.

HASAR TESPİTİNE İTİRAZ SÜRESİ 1 AY

Kesin hasar tespitinin çok önemli olduğunu anlatan Atalay, Erciş ve Van'ın köylerindeki kesin hasar tespitinde sona gelindiğini söyledi. Van'da da 6 mahallenin hasar tespitinin tamamlandığını belirten Atalay, "Kesin hasar tespit sonuçları önümüzdeki hafta askıya çıkacak. Hak sahipleri buna göre belirlenecek. Bir ay boyunca bu sonuçlar askıda kalacak ve itiraz süresi 1 ay olacak. Hasar tespit çalışmalarını da 400 personelle yürütüyoruz" dedi.

NAKTİ YARDIM YAPIN

Başbakan Yardımcısı Atalay, vatandaşların özellikle nakti yardım yapmasını istedi. Şu ana kadar Başbakanlık, Kızılay ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan hesaplarda 228 milyon TL biriktiğini ve bu paranın tamamının deprem bölgesine aktarılacağını söyleyen Atalay, "Depolarda ayni yardımlarımızın stoku var. Biz vatandaşlarımızdan nakti yardım istiyoruz. Bunun sebebi de şu. Biz burada hayatın normale dönmesini istiyoruz. Gelecek nakti yardımlarla buradaki esnaftan alışveriş yapmayı düşünüyoruz. Devlet olarak şu ana kadar deprem bölgesine 390 milyon TL harcadık. İnşallah bundan sonra yine artçılar olmaz. Çünkü her artçıdan sonra psikolojik olarak sıfırdan başlıyoruz" dedi.

33 BİN 990 KİŞİ GÖÇ ETTİ

Atalay, Van'dan göç edenlerle ilgili olarak da açıklama yaptı. Atalay resmi kayıtlara göre şu ana kadar Van'dan çeşitli kentlere 33 bin 990 kişini göç ettiğini ve bunlardan 14 bin 778'inin devletin sosyal tesislerinde misafir edildiğini söyledi.

VAN VE ERCİŞ ESNAFINA MÜJDE

Deprem sonrası ekonomik sıkıntı çeken esnafa da Başbakan Yardımcısı Atalay müjdeli bir haber verdi. Daha önce çeşitli resmi işlemlerle uğraşan esnafın bu sıkıntıdan kurtarıldığını anlatan Atalay, Van ve Erciş'teki esnafın tamamının sigorta pirimlerinin 1 yıl boyunca ertelendiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan ve ailelerin sosyal hayata yeniden adapte olmaları için başlatılan çalışmalarda 20 bin aileye ulaşıldığını ifade eden Atalay, bu ailelerin sağlık, sosyal, psikolojik gibi birçok ihtiyacının belirlendiğini ve buna göre bir yol izlendiğini söyledi. Atalay, ayrıca toplum yararına çalışma projesi kapsamında 5200 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti.

ÇADIR YANGINLARI İÇİN EK DEVRİYE

Deprem sonrası çadır yangınlarının kendileri için büyük risk olduğunu belirten Atalay, bunların önlenmesi için devriye sayısını arttırdıklarını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait 14 yangın söndürme aracının Van'a getirildiğini belirten Atalay, vatandaşların çadırlarda kömür sobası yerine elektrikli soba kullanmalarını istedi.