BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Vali Mutlu'ya CHP'den cevap

İstanbul Valisi Mutlu'nun uyarısına CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan cevap verdi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 5 Ağustos Pazartesi günü yapılacak Ergenekon davası karar duruşmasına, izleyici ve sanık yakınlarının alınmayacağını açıklayan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya tepki gösterdi.

Tezcan, tehdit ve şantaja boyun eğmeyeceklerini ve 5 Ağustos'ta Silivri'de olacaklarını belirtti. 'Yıllardan bu yana haksız şekilde tutsak alınan ve yargılanan yurtseverlerin karar gününde iktidar tehdidiyle yalnız bırakılmalarının istenildiğini' savunan Tezcan, olay çıkarmaya değil, hukuka ve adalete sahip çıkmaya gideceklerini ifade etti.

Bülent Tezcan, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın provokasyona devam ettiğini savundu. İstanbul Valisi'nin görevinin gidenlerin güvenliğini sağlamak iken saldırının alt yapısının hazırladığını öne süren Tezcan, duruşmanın aleni ve mutlak bir ilke olduğunu vurguladı.

"Evrensel hukuk kuralları sanık yakınlarının alınmadığı, aleniyetin sağlanmadığı bir duruşmanın hukuki olamayacağını açıkça ifade eder." diyen Tezcan, duruşmaya kimin alınacağına karar vermenin İstanbul Valisinin değil mahkemenin işi olduğunu ifade etti.

İstanbul Valisi'nden, kendisini mahkemenin yerine koymayı bırakmasını isteyen Tezcan, şunları kaydetti: "Duruşma alenidir, yargı mercileri de bu aleniyeti ortadan kaldıracak kararlar alamaz. Valinin açıklamaları, Silivri yargılamalarının iç yüzünü de açığa çıkarmıştır. Bu mahkemeler siyasetin emrinde iktidar talimatıyla hareket eden mahkemelerdir. Vali de bunu bildiğinden duruşmalara ailelerin alınamama kararını ve talimatını kendisinin verebileceğini sanmaktadır. Toplanmak anayasal güvence altına alınmış bir haktır. Evrensel hukuk kişilerin önceden izin almadan özgürce toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabileceğini söyler. Yıllardan bu yana haksız şekilde tutsak alınan ve yargılanan yurtseverlerin karar gününde iktidar tehdidiyle yalnız bırakılmaları istenilmektedir. Biz olay çıkarmaya değil, hukuka ve adalete sahip çıkmaya gidiyoruz. Biz şiddet ve zorbalıkla değil, sükûnetle orada bulunmaya kararlıyız. İçişleri Bakanı'na tavsiyem; derhal İstanbul Valisi'ni arayıp bu provokatif söylem ve tavırlardan vazgeçmesini sağlamasıdır. Tehdit ve şantaja boyun eğmeyeceğiz."