BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  DÜNYA

Vali Mutlu’dan önemli açıklamalar

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi Parkı’na şu an itibariyle bir müdahale kararının olmadığını söyleyerek, gençleri marjinal grupların...

Abone ol

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi Parkı’na şu an itibariyle bir müdahale kararının olmadığını söyleyerek, gençleri marjinal grupların tahriklerine uymamaları konusunda uyardı.
İstanbul Valisi Mutlu, NTV’nin canlı yayınında soruları cevaplandırdı. Vali Mutlu, ’Gezi Parkı olaylarında bir yanlışınız var mıydı? sorusuna "Hatasız kul olmaz. Dolayısıyla her işlem için daha iyisini yapabilir miyiz diye sorabilirsiniz. Ama bir özeleştiri yapıyorum zamanı gelince paylaşırız" cevabını verdi.
Vali Mutlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Hülya Avşar’ın açıklamalarıyla ilgili olarak da, "Hülya Avşar nasıl böyle bir izlenim aldı bilmiyorum. Ama bize böyle bir talimat yok. Bizim de bir hazırlığımız yok. Bu hanımefendinin kendi iç değerlendirmesidir. Ama müdahale olacak diye kimse düşünmemelidir. Şu an itibariyle müdahale söz konusu değil" dedi.
’Müdahale olursa grupları nasıl ayrıştıracaksınız’ sorusuna ise Vali Mutlu, "Bizim birinci hedefimiz kesinlikle müdahale değil. Eğer öyle olsaydı. Geçen sabah ki çalışmamızda AKM’den ve anıttan pankartları indirmekle kalmaz Gezi Parkı’na da girerdik. O akşam biz isteseydik 200 metre daha gider, hadi arkadaşlar toparlanın bu akşam evinizde yatacaksınız derdik" cevabını verdi.
Gezi Parkı’na girildi mi sorusuna ise Mutlu, "Kesinlikle girilmedi. Bazı gaz bombaları düşmüş olabilir, kokusu ulaşabilir çünkü çatışma ortamıydı. Girseydi zaten fotoğrafları herkes Twitter’dan paylaşırdı zaten. Radikal gruplar bombaları atıp park içine de attı. ama isteseydik girerdik. Şu an bile. Girersek eğer provokasyonlar olabilir. Önce kendileri yaktı sonra da bazı belediye çalışanları yaktı. Buna benzer provokasyonlar olabilir" yanıtını verdi.

"GENÇLER ORADAKİ MARJİNAL GRUPLARIN TAHRİKLERİNE KAPILMAYIN"
Vali Mutlu, oradaki gençlerin bazı marjinal grupların tahriklerine kapılmamaları uyarısında da bulundu.
Vali Mutlu, ’polisin sert müdahalede bulunduğu gece emri kimin verdiği’ sorusuna şu cevabı verdi: "Bu tür operasyonlarda ilde yönetim evet burayı bu gece boşaltacağız karar verdik mi polis uygular. Böyle bir şeyin kararı yöneticileri de bellidir. Orada gezi parkında ağaçları önde tutmak suretiyle oluşturulmuş bir grup var ama bu grubun içinde amacı kesinlikle çevre ile ilgili mesele olmayan ve bunu kullanarak sıkıntılı bir tablo yaratmaya çalışan ve gezi parkını da kendi amaçları için kullanan marjinal gruplar var dolayısıyla bunlara müdahale edilmesi gerekir. Bu İstanbul’da her gün yapılan müdahalelerin bir parçasıdır. Sertlik konusunda bunu zaten devletimizin teftiş birimleri inceliyor. Sert miydi doğru mu yanlış mı oldu ne ders çıkarılması gerekir hepsi incelenecek. Dolayısıyla benim söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok. Ama devletin güvenlik gücü hiçbir zaman aşırı güç kullanmak suretiyle halkına eziyet etmek istemez. Emniyetinde bu güvenlik algısının bozulması ve şiddet yanlısı bir devlet gücü gibi gösterilmesi yapmış olduğu görevlerde elini kolunu bağlamaya yönelik bir psikolojik harekattır. Bunu da marjinal gruplar özellikle medya ve sosyal medya üzerinden sürekli işliyorlar. Kişisel bir takım yanlış görüntüler vardır kişilere sıkılmış olan göz göre göre yapılmış olan bir takım bireysel hatalar vardır. Bunlarla ilgili zaten gerekli işlemler yapılacak. Ama bunun ötesinde genel olarak şöyle davranıldı bu bir algı. Metro istasyonlarına varıncaya karda gaz bombası atıldı deniyor ama bunları alıp istasyonun içine atanların radikal grup üyeleri olduğu ortada. Belinde silah elinde telsiz molotof atan şahısların polis provokatörü olduğuna dair sosyal medyada ve medyada da bir takım bilgiler dolaştı. Ben bir saat içinde şahıs yakalandı ve bunun SDP’li olduğuna dair bilgileri verdim. Dolayısıyla polisin yapmış olduğu işlerde yıpratılmasına yönelikte bir psikolojik algı yaratma hareketi marjinal grupların yapmış olduğu bir çalışmadır".
Vali Mutlu, ’Büyük bir kalabalık vardı daha farklı müdahale edilemez miydi?’ sorusu üzerine, "Bu çatışmanın olduğu ortamı hep birlikte izledik. Pankartlar temizlendikten sonra zaman zaman çatışmalar oluyordu. Ama çağrıda bulunanlar oldu. Sonra önemli bir kalabalık geldi. Bu soruyu çağrıyı yapanlara sormak lazım. Tek tek sayayım mı? Adı sanı bilenen STK’lar. Çatışma ortamı var orada, niye çatışma ortamına insanları çağırıyorsunuz?" dedi.
(İHA)