BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,55
ALTIN 2.381,41
HABER /  GÜNCEL

Uyuşturucudaki korkunç rakam Mahmut Gül açıkladı!

Yargıtay 10. Ceza Dairesi eski Başkanı Mahmut Gül uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinde “ürküten” bir artış olduğunu açıkladı.

Abone ol

Yargıtay 10. Ceza Dairesi eski Başkanı Mahmut Gül, uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinde “ürküten” bir artış olduğunu açıkladı.

Sözcü'ye konuşan Gül, Yargıtay’ın uyuşturucu madde bağlantılı suçlarına bakan 10. Ceza Dairesi’nin eski Başkanı Mahmut Gül, yerel mahkemelerde davası devam eden, Yargıtay Başsavcılığı’nda incelenen ve üç ayrı ihtisas Dairesi’nde temyiz incelemesinde bekleyen uyuşturucu dosyalarının 200 bine yaklaştığını söyledi.

2 BİN DOSYA VARDI

Gül, 2000 yılında Yargıtay’a ilk üye seçildiğinde yılda 2 bin uyuşturucu dosyası geldiğini ifade ederek şöyle dedi:

“O zaman ‘bu sene uyuşturucu suçlarında amma artış oldu, çok dosya geldi’ derdik. Süreç içerisinde hem uyuşturucu ticareti hem de madde kullanımı giderek arttı. Cezaların çok caydırıcı olmasına karşın yüksek rant nedeniyle uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imali, ithali, ihracı, satışı ve kullanışındaki yükselişin sosyolojik yönden incelenmesi gerekir.

10 YAŞA İNDİ

Uyuşturucu madde kullanım yaşı 10’lara kadar indi. Toplumda sosyal yapının bozulması gibi birçok faktör yüzünden zehir ticareti ülkeyi kanser gibi sarmadan acilen tedbir alınması gerekir. Daha önce uyuşturucu madde ticaretinin cezası (satıcılığı) 5 ila 15 yıl arasındaydı. Şimdi bir gram satıcılık olsa bile alt cezası 10 yıldan başlıyor. Müeyyidelerin bu kadar artmasına rağmen uyuşturucu suçu artıyorsa burada önemli bir sorun vardır”

3 İHTİSAS DAİRESİ

2012’de emekli olduğunda temyize gelen dosya sayısının 27 bin 669 olduğunu kaydeden Gül, yoğunluk nedeniyle 10 Ceza Dairesi’nin yetersiz kalması yüzünden 2014’de 9 ve 20 Ceza Dairelerinin de uyuşturucu dosyalarına bakmakla görevlendirildiğini söyledi.

Halen Yargıtay’daki üç ayrı dairede incelenmeyi bekleyen dosya sayısının 45 bin olduğunu belirten Gül, “Yargıtay Başsavcılığı’ndaki üç ayrı masa ile yerel mahkemelerde davası süren dosyalarla birlikte bu sayı 200 binlere dayandı” dedi. Gül, yoğunluk sebebiyle bir temyiz dosyasının 4-5 sonra incelenebildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Üç ayrı dairede 15’şer bin temyiz dosyası incelenmeyi bekliyor. Dosyaların büyük bölümünde tutuklu sanıklar var. Uzun tutukluluk mağduriyetlere de sebebiyet veriyor. Çığ gibi artan uyuşturucu ve uyarıcı madde tehlikesine karşı devletin bütün kurumlarıyla topyekün mücadele etmesi gerekir”