BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92

Utanç atmosferinde bir oksijen tüpü

Günün birinde internet gazeteciliğinin tarihi yazılırsa emin olun internethaber alanının öncülerinden biri olarak anılacak.

        Geçtiğimiz gün büyük bir gazetenin internet sayfasında cemiyet hayatının tanınmış bir isminin (adını vermiyorum) zamansız gelen ölümü haberleştirilmişti. Kadıncağız genç yaşta hayatını kaybetmişti.
        Büyük gazetenin çok tık alan internet sitesi editörünün habere uygun bulduğu başlık ‘DOSTLARI ONU BÖYLE HATIRLAYACAKLAR’ olmuştu.
        Haberi okumak için başlığa tıkladığınızda bir fotoğraf galerisine giriyordunuz.
Rahmetli kadıncağızın kimi zaman hafif dekolteli, kiminde ise bikinili fotoğraf galerisini tıklamaya başlıyordunuz.
        İnternet gazeteciliğinde günümüzde yaşanan tıklanma pespayeliğinide yerin altındaki Nekrofilliğe uzanan seviyeyi göstermek adına ibret verici bir örnekti.

****
        Bu mide bulandırıcı örneği anlatmamın nedeni şu günlerde internet gazeteciliğinde işin nerelere gidebileceğine dair en uç örneklerden biri olmasıdır. Yoksa artık mesela saygın gazetelerin internet sitelerine afedersiniz g.t ya da kibarca söylersek kadrajlanmış kadın poposu fotoğrafı koymalarından yakınmanın ya da tuhaf karşılamanın hiçbir anlamı yok.
Düne kadar internet gazeteciliği kaybeden gazetecilerin buluşma noktasıydı. Bugünse gördüğünüz gibi aç gözlü gazetecilerin buluşma noktasına döndü.

****
       Böyle bir ortamda düzgün bir yayıncılık yapmak kolay bir iş değil.
Bunu emin olun en iyi benim veya Hadi Özışık gibi internet girişimcileri biliyorlar. Sadece yayıncılık yapmak yetmiyor bir de etrafınızdaki önyargılarla, mesleği bir tık uğruna nekrofil düzeyine götürecek ilkesiz insanlarla mücadele etmek zorundasınız.
Üstelik bir de para kazanmak kazandığınız paranın vergisini vermek reklam almak gibi pek çok gazetecinin aklının ucundan geçmeyen işleri de öğrenmeniz ve harfiyen uygulamanız gerekiyor.

****
      Türkiye’de günün birinde internet gazeteciliğinin tarihi yazılırsa emin olun internethaber alanının öncülerinden biri olarak anılacak.
Hadi Özışık ve ekip arkadaşları sadece bir internet sitesi yaratmadılar o siteyi farklı sitelerle desteklediler, büyüttüler ve en önemlisi yerelleştirdiler.

****
      Bunu yaparken de işin kolayına kaçıp bir tık uğruna copy paste habercilikten veya türlü pespayelikten kaçındılar. Büyük haber ajansları ile çalıştılar. Gazeteciliğin bütün 5n1k kurallarını internet sitelerinde uyguladılar, kendi muhabir editor köşeyazarı kadrolarını kurdular.
      Türkiye’nin en bağımsız medya grubunu ilk keşfedip hayata geçiren ekip oldu.
      İnternet hergün biraz daha gelişiyor.
      Her geçen gün bir tık uğruna ölülerin bikinili fotoğraflarından bile medet umabilecek insanlar gazeteci kılığında aramıza katılıyor.

****
      İşte böylesine bir ortamda İnternethaber pek çok gazeteci için bir çıpa gibi yerli yerinde sapasağlam duruyor.
      Hadi Özışık başta olmak üzere tüm internet haber çalışanlarını kutlarım.
      Daha nice yıllara…