BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,00
ALTIN 2.439,97
HABER /  GÜNCEL

Üstad Değirmenderede anıldı

Üstad Necip Fazıl Kısakürek vefatının 23. yıldönümünde Değirmendere Belediyesi'nde anıldı.

Abone ol

Değirmendere Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında Üstad Necip Fazıl Kısakürek vefatının 23. yıldönümünde “Yaşamı ve mücadelesi” konulu konferansla anıldı.

Değirmendere Yalı Mahallesi Yağız Cafe"de yapılan programa konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Ali Haydar Haksal katıldı. Üstad Necip Fazıl Kısakürek"in hayatıyla ilgili bilgi veren Ali Haydar Aksal “Üstad Necip Fazıl Türk Edebiyatının ve Türk düşüncesinin önemli kişiliklerinden birisidir. Belli bir kuşağın yetişmesinde çok önemli bir şahsiyettir.

Bugün gençlere ve genç şair adaylarına Necip Fazılı tavsiye ettikleri zaman Necip Fazılın şiirinin gücü karşısında onun çok kötü bir taklidini ortaya koymaktan başka bir işe yaramıyorlar.Ondan dolayı da Türk şiirinde şairler bunun farkına vardıkları için Orhan Veli ve arkadaşları serbest şiire yöneldiler. 1933"den 1970"e kadar... Edebiyat tarihlerinde Necip Fazıl"ın adı geçmez, hiç birisi ondan bahsetmez niçin? Onun tercih etmiş olduğu yol ve düşünceden kaynaklandığı için. Yani Abdülhalim Arvasi Hazretlerine bağlanması adeta bazı çevreler için Necip Fazıl artık ölmüştür, bitmiştir düşüncesiyle sadık bir şair olarak görülmüştür.” dedi.

Sözlerine üstadın Büyük Doğu Mecmuasından bahsederek cezaevi günlerini anlatan Yazar Ali Haydar Haksal “Büyük Doğu Mecmuası"nı çıkardığı sırada mahkum edilen Üstad Toptaşı Cezaeni"nin bahçesinde volta atarken sakallı birisi tel örgülere yanaşarak evladım burada Necip Fazıl var siz onu tanırmısınız demiş ve üstad tanırım deyince ona bir karpuz getirdim ona verirmisiniz demiş. Karpuzu alan üstad arkasını dönmüş ve hüngür hüngür ağlamış. Güvendiği insanların dahi onu terk ettiği zamanlarda işte öyle birisi ona karpuzu getirince dünyalar onun olmuş. Üstad gençlere çok önem verirdi.

Zifiri karanlıkta ak sütün içinde bir ak kılı bulup çıkaracak bir gençlik arıyorum diyen üstad, bütün dünyasını, bütün düşüncelerini gençlik üzerine kurmuştu.” dedi. Daha sonra programını bitiren Yazar Ali Haydar Haksal üstadın kendi sesinden “Mehmedim” adlı şiiri dinletti. Ayrıca kitapları ve kendi el yazısı ile cezaevinden Ressam Fikret Adile, Peyami Safa"nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren mektup sergilendi.

Programa Belediye Başkanı Hasan Özer,Belediye Meclis Üyeleri Ali Aykaç, Muhammet Karabulut, Ayhan Yazar, okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar. Program sonunda Belediye Başkanı Hasan Özer konuşmacı yazar Ali Haydar Haksal"a teşekkür belgesi ve çiçek verdi.

Haber: Mustafa ONUR