BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Üsküdar'da Şeb-i Arus coşkusu

Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri’nin, 741. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ‘Şeb-i Arus’ töreni Üsküdar’da gerçekleştirildi

Abone ol

Semah gösterilerinin de yer aldığı etkinliğe Üsküdarlılar yoğun ilgi gösterdiler.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür merkezindeki programa, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, TOGEM DER Başkanı Saadet Gülbaran, Üsküdarlılar, Mevlana aşıkları ve basın mensupları katıldı.

Mevlana’nın vuslat gecesi Şeb-i Arus, Mehmet Fatih Çıtlak Hoca Efendi’nin derin sohbetiyle başladı. Yaklaşık 1 saat süren programda Hoca Efendi, salonda ağlayan bir çocuğu susturmak isteyen annesine ‘Bırakın ağlasın. Bu programın başkanı benim. Ben karışmıyorum siz neden müdahale ediyorsunuz’ diyerek nazikçe uyardı.

Sohbet sonrası okunan naatlar ile devam eden gece, İSBEK Mevlana Sufi Ayinleri Topluluğu’nun sunduğu Mevlevi Ayini Şerifi’yle devam etti. Semah gösterisi sırasında slayt gösterisi ile Mevlevi Ayini hakkında katılımcılara aydınlatıcı bilgiler verildi.

Öldüğü geceyi “Sevgiliye kavuşma, düğün gecesi” olarak kabul eden Mevlana’nın sema eşliğinde yad edilmesinin ardından program duaların ve Fatiha Suresi’nin okunmasıyla son buldu.

Şeb-i Arûs nedir?

Türkçe Düğün Gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi ‘nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi , bu geceyi Rabb’ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır. Rumi’nin ölüm yıl dönümlerinde Aralık ayına denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında “Şeb-i Arus” olarak da bilinmektedir.

arus.jpg