BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.477,33
HABER /  GÜNCEL

Üsküdar Ünalan'da park ve deprem alanı skandalı

ÜSKÜDAR Ünalan Mahallesi ayaklandı. Mahalledeki tek deprem toplanma alanı olan ve şu anda park olarak imarda yer alan alan Üsküdar Belediyesi tarafından yapılaşmaya açıldı. İmar planı değiştirilip trilyonluk alan vatandaşın kullanımından çıkarıldı.

Abone ol

ÜSKÜDAR Belediyesi ile Ünalan halkını karşı karşıya getiren olay mahallenin en büyük parkı ve deprem toplanma alanıyla ilgili gelişmeler üzerine patlak verdi. Ünalan halkı parkın yapılaşmasını bir gösteri düzenleyerek protesto etti.

Belediye başkanına seslerini duyuramayan Ünalan halkı umudunu İstanbul'u olası depreme hazırlama görevini üsttlenen bakan Recep Akdağ'a bağladı. Ünalanlılar, bölgedeki tek deprem toplanma alanının yapılaşmaya açılmasının durdurulmasını istiyorlar.

Üsküdar Ünalan mahallesi metro durağı üzerinde olan park, çevresindeki hızlı gelişimle trilyonluk bir rant alanı haline geldi. Belediye de imarda yeşil alan olarak görülen ve olası bir felakette toplanma alanı olarak ayrılan bu alanı imara açmak için yeni bir revizyon planı hazırladı.

17 AĞUSTOS'UN YILDÖNÜMÜNDE...

Ünalan Mahallesi muhtarı Mezengül Şimşek, arazinin 17 Ağustos depreminin yıldönümünde yapılaşmaya açılmış olmasının manidar olduğunu belirterek, planlara yaptıkları itirazların da belediye meclisinin geçen ay ki oturumunda reddedildiğini söyledi.

Arazinin 56 bin metrekare olduğunu ancak proje kapsamında başka kısımlarla birleştirildiğini ve 90 bin metrekareye çıkarıldığını ifade eden Şengül, “Plan değişikliğiyle içinde imam hatip alanı vardı, orayı genişletip ortaokul alanı oluşturdular, İGDAŞ alanını da konut ticaret alanına çevirdiler. Pazar alanımızı küçülttüler” dedi.

E-5 üzerinde yer alan Ünalan Parkı çok geniş bir alana yayılmış durumda. Mahallenin en büyük parkı olan alanın üst kısmında İĞDAŞ binası ve semt pazarı yeri var. Yeni planla bu alanlar da rantçılara açıldı. 

Ünalan Mahallesi muhtarı bölgedeki tek deprem toplanma alanının bu olduğunu belirterek bu değişikliğe karşı çıktı. Ünalan halkının tepkisine rağmen belediye inadından vazgeçmedi.

PARKA TİCARET VE KONUT ALANI YAPACAKLAR

Yeni imar revizyonuna göre parkın bir kısmına konut ve ticari binalar yapılacak. Bir kısmı kültürel tesis adı altında imara açılırken, hemen yanındaki Çamlıca Anadolu Lisesi'nin alanı da genişletilip farklı bir eğitim projesine veriliyor.

Üsküdar Belediyesi Ünalan'ın aynı zamanda deprem toplanma alanı olan parkına konut, işyeri, özel okul yapacak. Mahallenin tepkisini azaltmak için parkın bir kısmı da sosyal ve kültürel tesis olarak gösteriliyor. Ancak bu tesisin ayrıntısı yok. Pazar yerinin büyük bir bölümü de yine revizyon imar planı ile yok ediliyor. 


HALKA DEĞİL ÖZEL OKULA

Parkın yeni revizyon planında ÖZEL bir ortaokul da yer alıyor. Halkın elinden park kullanımını alıp özel okula veren belediyeye Ünalan halkı bu sebeple öfkeli. Dün parkın önünde toplanan Ünalan halkı belediyeyi protesto etti.


Ünalan Mahallesi halkı 'ticaret ve konut alanı' haline getirilmek istenen park için gösteri yaptılar.

Üsküdar Belediyesi metro durağı üzerinde yer alan park alanının ön kısmından E-5 yolu geçiyor. Karşısında yenilenen Fikirtepe, yan tarafında ise alışveriş merkezi Akasya bulunuyor. Medeniyet Üniversitesi'ne de komşu olan park alanı hayli değerli.

Üsküdar Belediyesi Ünalan parkı yeşil alandan çıkarmak için 3 yıllık bir strateji uyguladı. Birinci yılda parkta yer alan spor tesisi yıkıldı ve inşaat kalıntıları kasıtlı olarak orada bırakıldı. Böylece park kötü görünecek ve mahalle halkı orada yaptığı gezintilerden vazgeçecekti.

Ağaçlar ve yeşil alanlar mahalle halkını cezbetmeye devam edince ikinci yılda belediye parkın sulamasını kesti. Böylece ağaçlar kuruyacak, çiçekler yok olacak, çimlerin yerini yabani otlar alacaktı. Çiçekler ve çimler gitti ancak ağaçlar yaşamaya devam etti.

Belediye bu haliyle parkta inşaata başladığı taktirde mahalle halkının tepkisini çekeceğini bildiği için bu yıl yeni bir stratejiyi izledi. Parkı hayvan pazarı yaptı. Eşi benzeri olmayan bir uygulama ile yeşil alan olan parka kurban pazarı kurdu.