BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.409,79
HABER /  DÜNYA

Üniversite hayali çıkış belgesine bağlı

Ordu’nun Ünye ilçesinde Hatice Çuhacı, Açık Lise’den mezun olup YGS sınavında başarı göstererek girmeye hak kazandığı 4 yıllık Hemşirelik Yü...

Abone ol

Ordu’nun Ünye ilçesinde Hatice Çuhacı, Açık Lise’den mezun olup YGS sınavında başarı göstererek girmeye hak kazandığı 4 yıllık Hemşirelik Yüksekokulu’na çıkış belgesi alamadığı için kayıt yaptıramıyor. 2 Eylül’e kadar çıkma belgesi alamazsa Hatice Çuhacı’nın üniversite hayali başlamadan sona erecek.
Ünye’de Açık Lise’den mezun olan ve ardından Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren 20 yaşındaki Hatice Çuhacı, öğrencilik yıllarında hayalini kurduğu hemşirelik bölümünde okumaya hak kazandı. 2 Eylül tarihinde sona erecek olana ön kayıt için gerekli olan Açık Lise çıkış belgesini almak için gittiği Açık Lise bürosunda sistemde mezun yerine ‘inceleniyor’ şeklinde ibare yer alması nedeniyle kazandığı üniversiteye kayıt yaptıramadı. Açık Lise’den mezun olup 4 yıllık bölümde okumaya hak kazanan Hatice Çuhacı’nın okuma azmi ise çok ilginç.

KÖYDE OKUL OLMADIĞI İÇİN LİSEYE KAYIT YAPTIRAMADI
Hatice Çuhacı, Ünye ilçesine bağlı Beylerce köyünde 2005 yılında orta okuldan mezun oldu. Mezun olduğu dönemde OKS’ye giren ve Sağlık Meslek Lisesi Laboratuvar Teknisyenliği bölümünü kazanan çuhacı, ailesi köyde ikamet eden ve Ünye’de kalacak yeri olmadığı için yurtta kalmasına da izin verilmeyince liseye kayıt yaptıramadı. Okuma azmini hiçbir zaman kaybetmeyen ve “Ben hiçbir zaman ev hanımı olmayı düşünmedim” diyerek inancını özetleyen Hatice Çuhacı, liseyi açık lise’den okumaya karar verdi. Ortaokuldan mezun olduktan 5 yıl sonra 2010 yılında Açık Lise’ye kayıt yaptıran Hatice Çuhacı, her sınavda 30 tam kredi alarak 3,5 yılda açık lise’den mezun oldu.

“GÜNLERCE ODADAN ÇIKMADAN ÇALIŞTIM”
Açık Lise’ye kayıt yaptırdıktan sonra günlerce evden çıkmadan ders çalıştığını belirten Hatice Çuhacı, “Açık Lise’de her şey istediğim gibi gitti ve başarı ile mezun oldum. Açık Lise’deki son dönemimde dershane indirim sınavlarına katıldım ve bu sınavda da başarılı olup indirimli olarak dershaneye kayıt yaptırdım. Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan ailemin beni dershaneye gönderecek gücü olmadığından aldığım indirim sayesinde dershaneye kayıt yaptırdım. Ailemin ve dershanedeki öğretmenlerimin desteği ile hayalini kurduğum üniversiteyi kazandım” dedi.

ÇIKIŞ BELGESİ ÇIKMAZI
Açık Lise’den Ünye’de bu yıl sadece 8 kişinin mezun olduğunu ve sadece kendisinin Üniversiteye girmeye hak kazandığını dile getiren Hatice Çuhacı, “Açık Lise’den mezun olup 4 yıllık bölüm kazanmak sıradan bir durum değil. Örnekleri elbette var ama çok az. Ancak ben çalıştım ve başardım. YGS’de 327 puan alarak Düzce Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksek Okulu’na girmeye hak kazandım. 19 Ağustos’ta ön kayıtlar başladı ve 2 Eylül’de sona erecek. Ön kayıt yaptırabilmem için Açık Lise sisteminde mezun yazması gerek yerde ‘inceleniyor’ ibaresi yer alıyor. Bu nedenle ön kayıt yaptıramıyorum. Eğer 2 Eylül tarihine kadar sistemde mezun ibaresi yer almazsa üniversiteye kayıt hakkım yanacak. Ünye’deki Açık Lise Bürosu, dosyamı Ankara’da ki Açık Lise Genel Müdürlüğü’ne yolladı. Umarım kısa sürede inceleme işlemi tamamlanır da bende üniversiteye kayıt yaptırırım” diye konuştu.
(İHA)