BIST 9.965
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.427,43
HABER /  GÜNCEL

Ulusal Cephe'de baba Le Pen dönemi kapanıyor mu?

Fransa'da aşırı sağcı siyasetçi Jean-Marie Le Pen, bir dizi kışkırtıcı demeci ve kızı Marine Le Pen ile kavgaların ardından, kurucusu olduğu Ulusal Cephe partisinden uzaklaştırıldı.

Abone ol

Fransa'da aşırı sağcı siyasetçi Jean-Marie Le Pen, bir dizi kışkırtıcı demeci ve kızı Marine Le Pen ile kavgaları ardından, kurucusu olduğu Ulusal Cephe partisinden uzaklaştırıldı.

Le Pen'in, bir kez daha Yahudi Soykırımı'nı "tarihte bir ayrıntı" olarak nitelemesinin ardından Ulusal Cephe yöneticileri disiplin kurulunu topladı.

Yayımlanan açıklamada, Jean-Marie Le Pen'in partinin fahri başkanı olma sıfatının da gözden geçirileceği duyuruldu.

Jean-Marie Le Pen Ulusal Cephe'yi 1972'de kurmuş ve 2011'e dek liderliğini yürütmüştü.

Toplantıya katılmayı reddeden Le Pen, gazetecilere, siyasetçi ailesi tarafından "reddedildiğini" söyledi.

'Partinin başındaki genç ekibin işi'

Disiplin kurulundan önce Marine Le Pen, babasının "bundan böyle Ulusal Cephe adına konuşamayacağını" söylemişti.

Jean-Marie Le Pen, geçen ay aşırı sağcı Rivarol gazetesine verdiği mülakatta, Fransa'nın 2. Dünya Savaşı sırasındaki işbirlikçi lideri Philippe Petain'i hiçbir zaman bir vatan haini olarak görmediğini söylemiş; Başbakan Manuel Valls'i de göçmen diye nitelemişti.

Kızı Marine Le Pen ise, partiyi ırkçı ve Yahudi aleyhtarı söylemden uzaklaştırmaya çalışıyor.

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, baba Le Pen'i uzaklaştırma kararının, kızı Marine Le Pen çevresindeki genç ekibin planı olduğunu belirtiyor.

Ulusal Cephe içindeki genç siyasetçilerin ve Marine Le Pen'in, partinin eskiden temsil ettiği fikirler yüzünden ilerleyemediği görüşündeler ve bir sonraki aşamaya geçilebilmesi için geçmişle bağların koparılması gerektiğine inanıyorlar.

Kimi yorumcular Le Pen'in parti dışında daha büyük bir siyasi tehlike yaratabileceğini, partide tutulursa kontrol alına alınabileceğini düşünüyor.

'Eski tüfekler homurdanacak'

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield de, bu kararın riskli olduğu görüşünde. Schofield "Baba Le Pen, son nefesine kadar sıkıntı yaratmaya devam edecek. Eski tüfekler homurdanacak. Marine Le Pen'in düşmanları da, partide değişen birşey olmadığını söyleyecek. Ama bu kararın getirebileceği yararlar da çok büyük. Marine Le Pen, babası kadar inatçı ve kararlı olduğunu gösteriyor. Ama işin tuhaf yanı, bu kez kurbanın, baba Le Pen olması." diyor.

Le Pen, partiden uzaklaştırıldı ama henüz tamamen atılmadı. Le Pen'in fahri parti başkanlığına son verilmesi için üç ay içinde olağanüstü parti kongresi düzenlenecek.

Jean-Marie Le Pen'in Avrupa Parlamentosu üyeliği ise hala sürüyor.