BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.398,34
HABER /  GÜNCEL

Ulu Önder Atatürk, Ataşehir'de saygıyla anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 75. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi, Ataşehir'de de törenlerle anıldı.

Abone ol

İlk tören Barbaros Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Seçilen okullardan 20'şer kişilik öğrenci gruplarının ve protokolün alanda yerlerini alışının ardından, 08.50'de anıta çelenkler sunuldu. Ataşehir Kaymakamlığı'nın çelengini Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu, Garnizon Komutanlığı'nın çelengini İkmal Kıdemli Albay Naci Gültekin, Ataşehir Belediyesi'nin çelengini de Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz anıta sundu. Ardından İstanbul Barosu, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Anadolu Yakası Şubesi, Ataşehir Muhtarları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ataşehir Şubesi çelenklerini anıta sundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

img_2486.jpg 

Saat 09.05'i gösterdiğinde sirenler çalındı; araçlar durdu ve "Atatürk ve şehitler için" iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekilerek yarıya indirildi.

Atatürk Anıtı'ndaki törene aralarında Ataşehir Belediye Meclis 1. Başkan Vekili Semih Selimoğlu, Meclis üyeleri Muhterem Memiş, Cevat Arzık, Av. Vecihe Tunca, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları Sadık Kayhan, Hüseyin Hışman, Zabıta Müdürü Battal Sarıkaya, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Mustafa Nabi Yağcı, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, İşçi Partisi İlçe Başkanı Kasım Yeşilkaya, Milli Eğitim İlçe Müdürü Halil Asılsoy, Milli Eğitim İlçe Şube Müdürü İrfan Er'in de bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı.

TEB Ataşehir Anadolu Lisesi'ndeki tören...

TEB Ataşehir Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlen anma programında konuşan Okul Müdürü İlyas Gür Pehlivanoğlu "Gerçek olan ölümlerle yas tutmak değildir. Esas olan; yaşamak ve yaşatmaktır. Atatürk'ü beden olarak kaybettik ama Atatürkçü düşünce beynimizde, yüreğimizde... Bir gün Atatürk düşüncesini de kaybedersek, işte o zaman 10 Kasımlarda ağlamak zorunda kalırız" dedi. Alkışlarla karşılanan konuşmasına Pehlivanoğlu şöyle başladı:

"Tarih boyunca ünü dünyayı tutan kahraman yetiştirmiş olan Türk Ulusu, yetiştirdiği en son kahramanı Ata'sını, kurtarıcısını, laik Cumhuriyet kurucusunu, 10 Kasım 1938'de yitirdi.
Liderimiz, yol göstericimiz, düşünen beynimiz, ışığımız ve tehlike anında sığındığımız limanımızdı O. Felaketler bizi esarete sürüklediği zaman onun komutasına sığındık. Aydınlık ve kararlı bakışları en yılgınımızın bile içine işledi, onu bile inandırdı. Başkalarının 'olmayacak dua' dediğine, Türk'ün hür ve bağımsız olarak yaşayacağına, yurdunu ve bayrağını düşmana çiğnetmeyeceğini tüm dünyada haykırdı ve gösterdi.

Kendimizden utanmamayı, istersek zengin ve güçlü ülkeler seviyesine çıkabileceğimizi, okullar açıp okuma yazma oranını yükselteceğimizi, memleketimizde fabrikalar tüttürüp, ele güne muhtaç olmayacağımızı, kadının da erkeklerle aynı haklara sahip olduğunu, eğitim görmesi gerektiğini hep ondan öğrendik. O, ulusun verdiği savaşlarda başkomutan, uygarlık yolunda ise başöğretmenimiz oldu."

Okul Müdürü Pehlivanoğlu, Atatürk'ün önderliğinde başarılar savaşları ve ardından gerçekleştirilen devrimleri de anlattı. Atatürk'ün "çok erken öldüğünü" belirten Pehlivanoğlu, öğrencilere seslenerek şöyle dedi:

"Sizler geleceksiniz, umudumuzsunuz. Sizlerin geleceğine, bu ulusun geleceğine, demokratik laik Cumhuriyetine, çağdaş yaşantısına göz koyanlar olabilir. Atatürk; bu ülkenin ileriye, bilime, başarıya dönük yüzüdür. Atatürkçü düşünceye sahip çıkmanız, kendi geleceğinize sahip çıkmanız demektir, asla aklınızdan çıkarmayınız”

Atatürk Belgeseli'nin gösterisinin ardından öğrenciler Murat Yiğit Kayış ve Yaren Girgin şiir okudu. Fotoğraflarla Atatürk sunumunun ardından ilçe genelinde yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında kazananlara ödülleri verildi. Dereceye giren Duru Taştan, Yavuzhan Tem, Şevval Tezel, Dilanur Bülbül, Rabia Nur Öz, Çağla İnancım, İpek Kılıç, Zeynep Naz Velioğlu, Kardelen Şahin ile resim yarışması birincisi Yağmur Erdem, şiir birincisi Yasemin Gönen ve kompozisyon birincisi Kutsal Gürlük'e ödüllerini Kaymakam Karamehmetoğlu, Garnizon Komutanı Albay Gültekin ve Belediye Başkan Vekili Yılmaz verdi.

img_2524.jpg 

Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, ödül töreninden sonra yaptığı konuşmada "Atatürk'ün gösterdiği gibi çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmak için, çok çalışmak gerektiğini, 'Türk milleti çalışkandır' diyen Atatürk'e yaraşır olmak için her meslekte çalışarak, üreterek dünya milletleri ailesinde ön sıralarda yer almamızın şart olduğunu" vurguladı.
Anma programı Şef İlknur Taş'ın yönetiminde Okul Korosundan Atatürk'ün sevdiği marş ve şarkılarla sona erdi.

Anma töreninin ardından, TEB Ataşehir Anadolu Lisesi Konferans Salonu girişinde açılan "Atatürk Fotoğrafları ve Kitapları" sergisi gezildi.
Ataşehir'deki kamu kurum ve kuruluşlarınca günün anlamı ve önemine ilişkin afiş ve pankartlar ilçenin her yerine asıldı, bayraklar yarıya indirildi.