BIST 10.186
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.382,79
HABER /  DÜNYA

Ukrayna'dan Kırım'a ihanet mesajı

Ukrayna Cumhuriyet Başsavcılığı, Kırım'da saf değiştirip Rusya saflarına geçen askerler için sert bir açıklama yaptı.

Abone ol

Ukrayna Cumhuriyet Başsavcılığı, askerlerin, silahlarını teslim etme ve görev yerini terk etme girişimlerinin vatana ihanet kapsamında değerlendireceğini bildirdi.

Başsavcılığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, silahlı kuvvetler mensuplarının Ukrayna halkına sadık kalacağına yemin ettikleri hatırlatılarak, silahlı kuvvetler görevlilerinin silahlarını teslim etmeleri, askeri araçlarını ve konuşlandırıldığı yerleri terk etmelerinin vatana ihanet olarak nitelendirileceği ve söz konusu girişimlerin hukuki sonuçlar doğuracağı ifade edildi.

Ukrayna'nın bölünmez bütünlüğü için ortak çalışmanın önemi vurgulanan açıklamada, ülkenin toprak bütünlüğü, halkın ve devletin güvenliğinin korunmasının emniyet birimleri, hakim, savcı ve yerel yönetim çalışanlarının da aralarında bulunduğu tüm vatandaşların öncelikli ortak görevi olduğu vurgulandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Kırım Özerk Cumhuriyeti Başsavcısı Vyaçeslav Pavlov'a bir yazı gönderdi.

Ülkenin bölünmez bütünlüğünü ve egemenliğini yıkmaya yönelik yasa dışı girişimlerin devam ettiğini hatırlan yazıda, provokasyona gelmemeye ve Ukrayna'nın anayasası ve yasalarına riayet etmeye çağırdı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanmasının hemen ardından Rus yanlısı yönetimin bulunduğu Kırım'da, "Halka ve yönetime sadakatle hizmet edeceğine" ilişkin yemin ederek saf değiştiren Denis Berezovskiy hakkında "vatana ihanet" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu.