BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ukrayna'daki anlaşmada sürpriz çıktı

Ukrayna'da sokak olayları devam ederken liderlerin toplantısından sürpriz bir karar çıktı.

Abone ol
Ukrayna'da liderlerin uzlaşmasından sürpriz çıktı! Varılan anlaşmanın ardından Ukrayna parlamentosu muhalif lider ve eski başbakan Yulya Timoşenko'nun serbest bırakılmasına izin veren yasayı onayladı.
 
Haftalardır hükümet karşıtı gösteriler ve kanlı çatışmalara sahne olan Ukrayna'da, Yanukoviç erken seçime gidileceğini ve devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini açıkladı.
 
Muhalefet Yanukoviç'in açıkladığı yol haritasını iki şartla kabul etti. Muhalefet lideri Oleg Tyagnibok, Yanukoviç'le varılan anlaşmayı "bir sonraki hükümette içişleri bakanının yer almaması ve başsavcının değişmesi şartıyla" onayladıklarını söyledi.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ

Anlaşma 48 saat içinde Yanukoviç'in yetkilerini daraltan 2004 anayasasına dönülmesini, 10 gün içinde ulusal birlik hükümet kurulmasını, Eylül'de anayasa reformunun tamamlanmasını ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılmasını öngörüyor. Ülkede son aylarda yaşanan şiddet olayların siyasi iktidar, muhalefet ve Avrupa Konseyi’nin ortak gözetimi altında araştırılacağının belirtildiği anlaşma metninde ayrıca, Ukraynalı makamların olağanüstü hâl ilan edemeyeceği kaydedildi.
 
Varılan anlaşmaların yerine getirilmesi ise Ukrayna’daki ilgili tarafların yanı sıra AB ve Rusya tarafından denetlenecek.