BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna AB ile imzaları attı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proşenko, Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB liderleriyle bir araya gelerek, Mart ayında siyasi kısmı imzalanan ...

Abone ol

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proşenko, Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB liderleriyle bir araya gelerek, Mart ayında siyasi kısmı imzalanan Ortaklık Anlaşmasının ekonomik kısmı olan Ukrayna-AB Serbest Ticaret anlaşmasını imzaladı.
Brüksel’de düzenlenen AB zirvesi kapsamında Ukrayna ile birlikte Moldova ve Gürcistan, AB ile serbest ticaret anlaşmasını imzaladı. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Rusya, Ukrayna’nın ayrıcalıklı ticaret ortağı olmaktan çıkmış oldu. Ukrayna’nın Rusya’yla ortaklığını bitirmesi 500 milyar dolarlık Rusya bağlantısını kesmesine sebep olsa da ülkenin yeni hükümetinin, 17 trilyon dolarlık ekonomisiyle AB ile ortak ticaret yapacakları için umutlu olduğu ifade edildi.
Toplantıda açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proşenko, “Bugün belki de ülkemin kurtuluş gününden sonra ki en önemli gün. Bugün imzalayacağımız belgeler sadece siyasi, veya ekonomik değiller. Bu anlaşma bir inanç sembolü. Bu kırılamaz iradenin bir göstergesi. Bu yolda inişleriyle ve çıkışlarıyla sonuca vardık. Bunu Kırım da dahil, bütün Ukrayna olarak başardık” şeklinde konuştu.
Ukrayna ile yeni yapılan Serbest Ticaret Anlaşması, 1998 yılında AB ile yapılan ortaklık anlaşmanın yerine geçecek.
AB ile yapılan ticaret anlaşması, Ukrayna’da süren 8 aylık şiddet olaylarının ardından imzalanabildi. Ukrayna’nın eski cumhurbaşkanı Viktor Yankoviç’in AB ile ortaklığı geri çevirerek Rusya ile birliktelik sürdürme kararı, Kiev’de büyük protestolara sebep olmuştu. Kiev’de düzenlenen gösterilerde şiddet olaylarının meydana gelmesi, eski cumhurbaşkanı Viktor Yankoviç’in ülkeden kaçmasına sebep olmuştu. Bunun ardından ülkenin doğusunda bulunan Kırım bölgesi Rusya tarafından ilhak edilmişti ve doğudaki Rus yanlısı gruplar ayaklanarak bağımsızlıklarını istemişlerdi.
(İHA)