BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,77
ALTIN 2.431,63
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Ücretli öğretmene tuvalet ayıbı

Best FM'de Hadi Özışık ile Konuşan Türkiye programında öğretmenlerin sorunları masaya yatırıldı. Öğretmenler eyleme gidiyor.

Abone ol

İNTERNETHABER -

Kadrolu ve sözleşmeli öğretmen sorununa bir de ücretli öğretmen sıkıntısı eklendi. Ancak ücretli öğretmenlerin sorunları inanılır gibi değil. 8 ay çalışıp 4 ay yatıyorlar. Maaşları 800 TL'yi geçmeyen bu grubun hiç bir güvenceleri olmadığı gibi yeri geldiğinde tuvalet temizletilip odun bile kırıyorlar.

Gazeteci yazar Hadi Özışık'ın Best FM'de hazırlayıp sunduğu "Konuşan Türkiye"nin bugünkü konuğu Atama Bekleyen Öğretmenler Platformu sözcüsü Şafak Bay'dı. Yaz aylarında hamallık yaparken ölen Öğretmen Ahmet Elçi'nin ardından öğretmenlerin sorunlarını konuşan Hadi Özışık, "24 Kasım tarihlerinde yazılan ya da ölümlerinden sonra yazılan aynı manşet dün de yazıldı: "Affet Bizi öğretmenim" neden affetsin. Çünkü hiç bir şey yapmıyoruz onlar için." diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tekirdağ Çorlu'da sözleşmeli öğretmen Ahmet Elçi, yaz aylarında maaş alamadığı için hamallık yapıyor. Kalbi durup ölüyor. Ölmeden önce, onun için bir şey yaptık mı? Yok. Öldükten sonra neden yanına koşuyorsun. Koşma! Bizler onların ölümünden önce yanlarında olmuyorsak, bu öğretmenler bizi attetmeyecek. Bu öğretmenin çocukları, kibir kokan davranışlar üzerine "işinize gidin, bizi acımızla yalnız bırakın" dediler. Aferin onlara."

KAÇ FARKLI ÖĞRETMENLİK VAR?

"3 öğretmen türü varmış: Kadrolu, sözleşmeli, ücretli. Bakan Nimet Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin şikayeti üzerine "Sözleşmeyi kabul etmeseydiniz" dedi. Gerçek bir devlet adamı böyle dememeli." diyen Özışık, İnternethaber Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya ile konuşarak başladı programa.

Demirkaya Türkiye'deki öğretmenler hakkında şu bilgiyi verdi: 

"40 bin ücretli öğretmen olduğunu söyledi. Atanmayan, atanamayan öğretmen sorunu değil sorun. Bizim sorunumuz. Bir kuşak yetiştiriyorlar. Onun için sorun bizim de sorunumuz. 10 yıl önce getirilen sistem ile 3 öğretmen türü var.

Birinci grup Kadrolu öğretmenler. Tüm haklarını kullanabiliyorlar. Onlarında da sorunu var. Ama iş güvenceleri de var.

Sözleşmeli Öğretmenler 100 bin kişi kadar. Okullarda her yıl sözleşme imzalıyorlar. Aynı okuldan mezun olan iki kişiden biri kadrolu, biri sözleşmeli oluyor. Aynı okulda aynı dersi iki farklı statüde veriyorlar. Ama bir fark var, hiç bir hakları yok. Müdür olamıyorlar.

İşin en acı boyutu ise, ücretli öğretmenler. Sözleşmeliden de beter. Mevsimlik işçi gibiler. 8 ay çalışıyor, ardından işsiz kalıyor. Maaş yok ama kira ödemeye devam ediyorsunuz. Bakanlık atama yapmıyor. Her yıl değişen sayı var. İl özel idareleri atama yapıyor. 40 bin ile 100 bin arasında ücretli öğretmen var.

Hadi Özışık'ın, "Ücretli öğretmen diyoruz ama ben biliyorum ki ücretleri de çok büyük bir ücret değil. Ne kadar maaş alıyorlar?" şeklindeki sorusuna Demirkaya şöyle yanıt verdi:

"Haftada 30 saat ile normal bir kadrolu öğretmen 1400 lira alır, ücretli öğretmen 800 lira ancak kazanabilir. "

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER EYLEM YAPACAK

"15 Ağustos'ta 40 bin aday öğretmen, tıpkı tekel işçileri gibi haklarını aramak için açlık grevi yapacaklar." diyen Hadi Özışık, "Öncülerinden birisi de Şafak Bay." dedi ve Atama Bekleyen Öğretmenler Platformu sözcüsü Şafak Bay ile telefon bağlantısı kurdu.

Şafak Bay, 15 Ağustos'ta yapılacak eylemin hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı.  Özışık'ın "çalışmıyorsunuz, nereden para buldunuz, eylem için Ankara'ya nasıl geleceksiniz?" sorusuna Bay şöyle yanıt verdi: "Kalem bastırıp sattık, Ahmet Elçi gibi ücretli öğretmenler birer ikişer lira yardımlar verdiler."

TEDAVİ İÇİN ABD'YE GİTMEK ZORUNDA

"Atama bekleyen öğretmenlerin temsilcisi olan Şafak Bay, yakalandığı kanser hastalığının tedavisi için ABD'ye gitmek zorunda." diyen Özışık, Bay'ın kişisel mücadelesini de şöyle anlattı: "Şafak Öğretmen tedavi olmak için başlattığı açlık grevini Cumhurbaşkanı Gül'ün twitter'dan verdiği talimat ile bitirdi. Bir aksilik çıkmaz ise bu hafta ABD'ye gidecek."

Şafak Bay ise sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorun sadece benim sorumum değil. Ben ölmeden önce atanmak ve ders vermek istiyorum. Ama durum çok vahim, ücretli öğretmenler tuvalet temizleyip, odun da kırıyorlar. Bugün Türkiye'de 20 öğretmenin 18'i ücretli öğretmen. Aynı derse bir dönemde 3 farklı ücretli öğretmen giriyor. Neden ücretli öğretmenlik devam ediyor? Çünkü her bir öğretmenin aldığı parayla 3 ücretli öğretmen çalıştırılabiliyor."

'KONUŞAN TÜRKİYE' SÖZLEŞMELİLERE 'SES' OLUYOR

Best FM'de Hadi Özışık'ın sunduğu 'Konuşan Türkiye' programı Sözleşmeli öğretmenlerin kanayan yarasına merhem olmaya devam edecek. Sadece bugün değil daha günlerce bu konunun üzerine gidilecek.

Sözleşmeli öğretmenler, Konuşan Türkiye programında sesinizi duyurmak istiyorsanız '0212 251 20 21' numaralı telefonumuzdan bizi arayarak tüm sıkıntılarınızı paylaşabilirsiniz.