BIST 10.046
DOLAR 32,34
EURO 34,71
ALTIN 2.408,54
HABER /  GÜNCEL

UCM: İsrail'e dava açma yetkimiz yok

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Malki, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden "Gazze'de insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle İsrail hakkında kovuşturma istedi. UCM yetkilileri El-Malki'ye Filistin'in mahkemeye üye olmadığını hatırlattı.

Abone ol

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail aleyhine dava açma yetkilerinin bulunmadığını açıkladı.

Fatou Bensouda, "Şu anda Filistin'de işlendiği belirtilen savaş suçları konusunda kovuşturma başlatma yetkimiz yok" dedi.

Bensouda bu duruma gerekçe olarak Filistin'in mahkemeye üye olmamasını gösterdi.

Gambiyalı Başsavcı, salı günü UCM'yi ziyaret eden Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Malki ile görüştü.

Riyad El-Malki UCM'den, "Gazze'de insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle İsrail hakkında kovuşturma istedi.

El-Malki, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 28 gün boyunca düzenlediği saldırılarda "insanlığa karşı suç işlediğine" ilişkin yeterince kanıt olduğunu söyledi.

Filistinli bakan ayrıca, insan hakları örgütlerinin de yardımıyla yeni kanıtlar da toplayacaklarını belirtti.

Ancak UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, Filistin Yönetimi'nin, Filistin'in devlet statüsü kazandığı Kasım 2012'deki toplantıda UCM kararlarını kabul ettiğine ilişkin olarak Birleşmiş Milletler'e (BM) herhangi bir belge vermediğini söyledi.

Bensouda, Filistinlilerin "2009 yılında UCM kararlarına ilişkin gerekli belgeleri teslim ettik" açıklamasına ilişkin olarak da, "2009 yılında Filistin'in resmi statüsü henüz tanınmıyordu" yanıtını verdi.

"Filistin bu yıl UCM'ye üye olacak"

El-Malki ise Filistin'in bu yıl içinde kesinlikle UCM'ye üye olacağını söyledi. Filistin Dışişleri Bakanı, "Böylece İsrail hakkında savaş suçları nedeniyle dava açılmasını sağlamış olacağız" dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) 23 Temmuz'da, İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediği iddialarını araştırmak için bir komisyon oluşturmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu bu karara sert tepki göstermişti.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, Filistinli liderlerin UCM üyeliği konusunda görüş ayrılığı yaşadıklarını öne sürüyor. Gazete, Filistin'in üye olması durumunda UCM'nin, İsrail'deki sivil hedeflere yönelik saldırı düzenleyen Filistinlilere karşı da dava açabileceğine dikkat çekiyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre ise Gazze'deki İsrail saldırıları sırasında 408 Filistinli çocuk öldü. 2 bin 500 çocuk da yaralandı.

UNICEF'e göre 370 bin Filistinli çocuğun da "savaş travması" nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyacı var.

Hollanda: Şiddet kabul edilemez

Öte yandan, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans da Gazze'de yaşanan şiddetin "kabul edilemez olduğunu" söyledi.

Fransa Timmermans, BM okulunun ve hastanelerin bombalanmasının bağımsız bir biçimde soruşturulmasını istedi.

Timmermans, Hollanda'da yayımlanan NRC Handelsblad gazetesine yazdığı makalede, "İsrail'in saldırıları ve Hamas'ın roketleri sadece nefreti, korkuyu ve umutsuzluğu canlandırdı" görüşünü dile getirdi.

Hollandalı bakan, "Filistinlilerin de kendilerine şunu sorması gerekir: Hamas'ın tüneller ve roketler için harcadığı para Gazze'nin gelişimi için harcanmış olsa şimdi durum ne olurdu?" dedi.

Timmermans Hollanda'nın büyük şehirlerinde Filistinlilere destek amacıyla düzenlenen gösterilerin de ülkede kutuplaşmayı körüklemesi gerektiğini söyledi.

"Bu Müslümanlarla Yahudilerin savaşı değil" diyen Hollandalı bakan, ülkesinde bunun aksini söyleyenlerin ise sadece radikallerin tuzağına düşmekle kalmayıp, olumlu gelişmelere katkı şansını da kaybettiklerini belirtti.