BIST 10.075
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,42
HABER /  MEDYA

Twitter'dan Gezicilere jet yalanlama

Twitter, operasyon başlatarak sahte hesapların tümünü kapattı. Bu durum ünlülerin, sayıları milyonları bulan takipçi sayısının azalmasına yol açtı.

Abone ol

Gezi Parkı olaylarının ardından hükümetin sahte hesaplar konusunda adım atmasını istediği Twitter 'ın düğmeye bastığı idida edildi. Türkiye'de ofis açmak için hükümetten "yasadışı paylaşımda yer sağlayıcılara yönelik hapis cezasını kaldırın" isteğinde bulunan Twitter, operasyon başlatarak sahte hesapların tümünü kapattı. Bu durum ünlülerin, sayıları milyonları bulan takipçi sayısının azalmasına yol açtı.

HESAPLAR BİR GÜNDE YARIYA İNDİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yöneticileri geçtiğimiz haftalarda ABD'de silikon Vadisi'ne giderek Twitter'ın merkezini ziyaret etmişti. Buradaki görüşmede Twitter'ın Türkiye'de ofis açma isteği ve sahte hesaplar gündeme geldi. Türkiye, Twitter'ın ofis açmasının önündeki engelleri kaldırma sözü vermiş, bunun üzerine Twitter'da kullanılmayan milyonlarca sahte hesabı 1 günde sildi.

ÜNLÜ İSİMLER NEYE UĞRADIĞINI ŞAŞIRDI

Türkiye'de de yoğun twitter kullanıcısı olan Erol Köse'nin takipçi sayısı yaklaşık 2 milyondan bir anda 900 bine inerken, sanatçı İbrahim Tatlıses'in takipçileri ise yarım saatte 100 bin azaldı. Tatlıses bu duruma yine Twitter üzerinden tepki gösterdi. Demet Akalın ise bir takipçisinin "Twitter aktif olmayan hesapları kapatıyor" uyarısıyla durumdan haberdar oldu. Cem Yılmaz ve Murat Boz gibi ünlülerle Pucca, Beyinsizadam, İstiklal Akarsu gibi Twitter fenomenlerinin de takipçi sayılarında azalma oldu.

TWİTTER TÜRKİYE AÇIKLAMA YAPTI

Twitter'da son günlerde özellikle Türkiye'deki kullanıcıların takipçi sayılarının azalmasıyla ilgili iddialar hakkında şirket CEO'su Dick Costolo ilk kez açıklama yaptı.

HÜKÜMETLE ANLAŞILDIĞI İDDİASI YALAN

Twitter üzerinden Türk kullanıcıların sorularını yanıtlayan Costolo, hükümetle anlaşmaya varıldığı ve muhalif tweet atanların hesaplarının kapatıldığı iddialarının 'doğru olmadığını' söyledi.

PEKİ HESAPLAR NEDEN KAPANIYOR

Bir kullanıcının 'Neden Türk hükümetiyle anlaşmaya vardınız?' Yönündeki sorusuna ise Costolo, 'Böyle bir anlaşma yok' yanıtını verdi. Costolo, Türkiye'de karşıt görüşlerdeki grupların birbirleri hakkında sahte spam ve ihbar bildiriminde bulunduğunu ifade ederek, bu konuyu netleştirmek üzere çalıştıklarını da ekledi.

TWİTTER İSTATİSTİKLERİ

Tüm dünyada 500 milyon hesap bulunan ve bunun 300 milyonu aktif olarak kullanılan Twitter'ın Türkiye'de ise 9.6 milyon kullanıcı hesabı bulunuyor. Bu hesaplardan 6.2 milyonu aktif kullanıcıları olurken sahte hesap sayısı ise 600 bini buluyor.

SAYI GİDEREK AZALACAK

Twitter'in sahte hesapları kapatmasıyla beraber ünlülerin foyası da ortaya çıkmaya başladı. 2 milyon takipçisi bulunan Erol Köse'nin 900 bine inen takipçi sayısının 17 gün içinde ortalama 260 bin civarına ineceği hesaplanıyor.

PARAYLA TAKİPÇİ ALMANIN BEDELİ

Peki ne oluyor da twitter'da bu düşüş yaşanıyor. Bunun nedeni sahte veya deaktif hesaplar. Twitter'in yaptığı temizlikte 1 ila 1 yıl arasında kullanılmayan hesapların tamamı deaktif olarak kabul ediliyor ve kapatılıyor. Bazı hesapların ise aynı kişi tarafından birden fazla açılması, kapatılma gerekçesi olarak gösteriliyor.

Ünlülüre takipçi kazandırma adı altında açılan bazı "Takipçi kazandırma siteleri" birden fazla fake hesap açarak ünlüleri dolandırıyor. Burdadaki takipçileri ciddi miktarlar karşılığında ünlülere satan sitelerin oyunu da bu son hamle ile bozulmuş oldu.

ERDOĞAN'IN BİLE TAKİPÇİLERİ SİLİNDİ

Ön­ce­ki gün baş­la­yan ope­ras­yon­da çok sa­yı­da kul­la­nı­cı­nın ta­kip­çi sa­yı­sın­da dü­şüş göz­le­nir­ken, mu­ha­lif isim­le­rin ise he­sap­la­rı as­kı­ya alın­dı.

Er­do­ğa­n’­a ait ol­du­ğu söy­le­nen (RT_Er­do­gan) he­sa­bın­dan 200 bin ta­kip­çi si­lin­di. AKP’li es­ki ­ve­ki­l Fey­zi İş­ba­ran bu du­ru­mu, “T­wit­ter Baş­ba­ka­n’­ı da tır­pan­la­mış 200 bin­den faz­la ta­kip­çi­si si­lin­miş ve de­vam edi­yor @cbab­dul­lah­gul ise yük­se­liş­te..” söz­le­riy­le yo­rum­la­dı. Er­do­ğan, ge­çen haf­ta açık­la­nan, twit­te­r’­da en çok ta­kip edi­len dün­ya li­der­le­ri lis­te­sin­de 3.4 milyon takipçiyle 5’in­ci sı­ra­da yer al­mış­tı. Cum­hur­baş­ka­nı Ab­dul­lah Gül ise 3.5 milyon takipçiyle 4’ün­cü­lü­ğe otur­muş­tu. Lis­te­nin ba­şın­da ise ABD Baş­ka­nı Ba­rack Oba­ma var.