BIST 8.864
DOLAR 34,30
EURO 37,36
ALTIN 3.028,73
HABER /  GÜNCEL

'Tuvalet fendi'ne 10 bin dolar

Hindistan'da tuvalet bulunmadığı için evini terkeden yeni geline, 'cesur mücadelesi' dolayısıyla 10 bin dolar ödül verilecek.

Abone ol

Hindistan'ın orta kesimlerindeki Madhya Pradesh eyaletinde yeni evli bir kadın evlerine tuvalet yaptırma mücadelesinde hem zafere ulaştı, hem de yüklü bir maddi yardım elde etti.

Anita Narre, geçen yıl Mayıs'taki düğünlerinden iki gün sonra eşi Shivram'ın evini, evde tuvalet olmadığı gerekçesiyle terketmişti.

Gündelikçi amele olarak çalışan Shivram bunun üzerine birikimleri ve köylülerin topladığı yardımlar ile bir tuvalet inşa etti.

Böylece tuvalet sahibi olan Anita da sekiz gün sonra evine döndü.

Şimdi bir sivil toplum kuruluşu, Anita Narre'ye 'cesur' kararı ve mücadelesi dolayısıyla 10 bin dolar ödül verileceğini duyurdu.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'da 500 milyonu aşkın kişi evlerinde hala en temel temizlik ve sağlık olanaklarından yoksun. Özellikle gecekondu semtlerinde yüzlerce kişi kanalizasyonu ve temiz suyu olmayan umumi tuvaletleri paylaşmak durumunda.

Bu sorun özellikle Hindistan'ın kırsal kesimlerinde yaygın; mağdur olanların başında ise evlerini ağır koşullar altında çekip çevirmeleri gereken kadınlar geliyor.

Shivram Narre, dar gelirli olduğu için daha önceden evinde tuvalet yapma olanağı bulamadığını söyledi.

Anita Narre ise BBC'ye "Bir kadının tuvaletini yapmak için dışarıya çıkmak zorunda kalması hoş değil. Her evin tuvaleti olması gerek. Tuvaleti olmayanlar da yaptırmalı" dedi.

Tuvalet seferberliği

Hindistan'da bu alanda ilerleme sağlanması için kamu sağlığı girişimleri ve kampanyaları düzenleniyor.

Chhattisgarh gibi bazı eyaletlerde, halkı temsil eden görevlere gelenlerin, seçilmelerinden sonraki ilk bir yıl içinde evlerine sifonu olan bir tuvalet yaptırması gerekiyor; aksi halde görevlerinden alınıyorlar.

Ayrıca tuvalet inşa edilmesini ve kamu sağlığı için alınacak önlemleri özendirmek için halkın kullanabileceği özel fonlar oluşturuluyor; özellikle alt kastlardan kişilerin üstlendiği susuz tuvaletlerden elle dışkı toplama uygulamasının kaldırılmasına çalışılıyor.

Ülkede bu işi üstlenen yaklaşık yarım milyon kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Hükümet, sulu umumi tuvaletler inşa ederken bu kişilere yeni iş olanakları bulmaya çalışıyor.