BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,77
ALTIN 2.432,87
GÜNCEL

Tutuklu ve hükümlülerin sigorta durumu ve borçlanma hakkı

Tutuklu ve hükümlülerin sigortalılığı ve borçlanma hakları nelerdir? Sosyal Güvenlik Denetmeni Bünyamin Esen sözlü ve görsel makalesinde gözaltında geçen sürelerin borçlanma durumunu anlattı.

Gözaltında geçen süreleri borçlanmak mümkün mü? Sosyal Güvenlik Denetmeni Bünyamin Esen, sözlü ve görsel makalesinde şu şekilde anlattı:

'Ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde borçlanma hakkı getirilen sürelerden birisini de tutuklulukta ya da gözaltında geçirilen süreler oluşturuyor. Ama bunun bazı şartları var. Diyelimki sigortalısınız herhangi bir suç iddasından dolayı ,gözaltına alındınız ya da tutuklandınız , fakat daha sonra yapılan mahkeme sonucunda suçsuz olduğunuz ortaya çıktı. Haksız yere gözaltında tutuldunuz haksız yere tutuklanmış oldunuz. Bu sekilde beraat eden kişilerin yani hüküm giymeyen kişilerin haksız yere gözaltında tutuldukları ve ya tutukalandıkları süreleri sosyal güvenlik kuruluna borçlanarak primini cebinden ödeyerek çalışmadığı günleri telafi etmesi mümkün. Peki ne kadar pirim ödüyorsunuz ? Diğer borçlanma türlerinde olduğu gibi asgari ücretle asgari ücretin 6 buçuk katı arasında sizin seçeceğiniz bir oranda %32 oranında pirim kesiliyor. Tutuklukta ya da gözaltında geçen sürelerin borçlanılma hakkının verilmesinin temel mantığı şu : Siz kendi suçunuz olmayan bir nedenle çalışamadınız işte bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla sosyal güvenlik kurumu size o günleri borçlanarak emekliliğinize saydırma hakkı tanıyor.' 

Sitene Ekle
Etiketler