BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70

Türklerin mesajı...

Bu bir ilkti. Ne 'candaşlık' vardı dün akşam ne de 'yandaşlık'...

Yandaş Candaş birleşti, bir umut doğdu...

Bu bir ilkti. Ne "candaşlık" vardı dün akşam ne de "yandaşlık"

Kimse birbirini suçlamadı, önyargıları bir kenara koydu ve "Türkiye için tek yürek" oldu, Van için düzenlenen yardım kampanyasında 14 televizyon ve birçok radyo ortak yayın yaptı.

Yayın Van'daki depremzedelere yardım için düzenlendi. Yardımda yarışanların vicdanlarıyla hareket ettiklerinden, empati yaptıklarından kuşku yok ama "sanki bir başka motivasyon" daha vardı bu sefer.

Teröre yanıt vermek, birlikteliği göstermek ister gibiydi herkes.

Zaten yayında en çok tekrarlanan kelimeler birlik ve beraberlik oldu.

Başbakan başladı ilk olarak. Yayının barışa katkısından bahsetti, "acı büyük ama inanıyorum ki acılar bu ülkede yeni bir dönemin başlamasına vesile olacak" dedi.

Belliydi, Başbakanın aklında "terör" vardı ama bunu zikretmedi. Onun yerine yayına katılanlar; askerlerden, polislerden gelen mesajlara stüdyoda verilen alkışlı tepkiler, aslında herkesin aklında aynı şey olduğunu gösteriyordu.

Oya Başar'ın depremzedelere yardım isterken "şehitler için de böyle bir gece düzenlensin" demesi de son yardım seferberliğindeki "o başka" motivasyonun bir eseriydi.

Türkler "Kürtlerle birlikte yaşamak istiyoruz" diyorlar. Son dönemdeki seferberlik bu mesajı da içeriyor olabilir mi?

Şehit haberlerinin ardından gelen bu felaket, barışa giden yolu aydınlatabilir mi?

Aslında kimse bu soruları açıktan açığa sormuyor. Ama verilen mesajların içeriğinde, bu soruları ve soruların yanıtlarına ilişkin umut dolu beklentiyi görmek mümkün.

Sadece batıdan ya da yönetenlerden gelen mesajlar değil, BDP'den gelen açıklamalarda da aynı umut var. Bunların içinde en simgesel olanı Selahattin Demirtaş'ın "gelen yardımlarda kardeş kokusu var" sözleri.

Bir acı var ortada. Ama bu acıyla birlikte gelen bir de umut.

Günlük tartışmalara takılmayalım.

Siyasetçilerin birbirlerine yönelik suçlamalarına da?

Dipten gelen "birliktelik" dalgasına bakalım biz.

Teferruatı sonra konuşulur ama "biz bir arada yaşamak istiyoruz" diyenlerin önünde kimse duramaz, elinde silah tutanlar da çözüme engel olanlar da...

Yeter ki bu irade olsun.