BIST 10.518
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,80
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin hedefi ilk 5'e girmek

ITB'de basın toplantısı yapan Bakanlık, “Hedefimiz, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında dünyanın en önemli 10 turizm ülkesi arasında 5. sıraya yükselmek” dedi.

Abone ol

Almanya’nın başkenti Berlin’de devam eden ve Türkiye’nin bu yıl konuk ülke olduğu 44. Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’nda (ITB), Türkiye’ye büyük ilgi olduğu bildirildi.
        
ITB Başkanı Martin Buck, yaptığı açıklamada, Almanların her zaman tercih ettiği turizm ülkelerine, özellikle de Türkiye ve Mısır’a ilginin büyük olduğunu söyledi.
        
Buck ayrıca, ziyaretçi sayısının geçen yıl düzenlenen ITB fuarının ilk 2 gününe göre biraz arttığını belirterek, ziyaretçilerin sayısında olumlu bir trend kaydettiklerini söyledi.
        
Berlin’de 14 Mart’a kadar sürecek olan fuarı yaklaşık 170 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

HEDEF: 5. SIRAYA YÜKSELMEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, Türkiye’nin hedefinin 2023 yılında dünyanın en iyi 10 turizm ülkesi arasında 5. sıraya yükselmek olduğunu söyledi.
       
Özaslan, ITB'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk turizminin son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini belirterek, “Hedefimiz, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında dünyanın en önemli 10 turizm ülkesi arasında 5. sıraya yükselmek” diye konuştu.
        
Türkiye’nin daha önce turizm alanında örnek aldığı ülkeler olduğunu, günümüzde ise çok sayıda ülkenin Türkiye’yi örnek aldığını ifade eden Özaslan, tur operatörleriyle işbirliği yaparak da bugünlere geldiklerini, makul fiyatlarla hizmet kalitesini yüksek tutmaya çalıştıklarını, uluslararası alanda ciddi projelerle bir barış projesi olarak gördükleri turizmi daha da geliştirmek istediklerini söyledi.
        
Dünyada geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle turizmde daralma yaşandığına, buna rağmen Türkiye’nin turist sayısını 27 milyona yükselttiğine işaret eden Özaslan, “Çok sıkı çalışmaların meyvesini şimdi almaya başladık” dedi.
        
Akdeniz havzasında turizm alanında çok büyük bir rekabetin yaşandığını, bu nedenle diğer ülkeleri de izleyerek analizler yaptıklarını ifade eden Özaslan, turizmdeki tüm gelişmelere rağmen hala bazı eksiklerin bulunduğunu, bunları da gidererek Türkiye’de turizmi 12 aya yaymaya çalıştıklarını kaydetti.
        
Özaslan, Türkiye’yi ziyaret eden Alman ve İngiliz turistlerin sayısının arttığını, vize uygulamasının kaldırılması politikası çerçevesinde komşu Arap ülkelerden gelen turistlerin sayısının da arttığını sözlerine ekledi.
        
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da Türklerin Almanlarla tarihten gelen bir dostluğu olduğunu, Almanya’da çok sayıda Türk bulunduğunu, Alman turistlerin de yoğun şekilde Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek, bu sayının daha da artmasını istediklerini söyledi.

Dünya Kültür Mirası listesi
        
Taşbaşı, İstanbul’daki etkinliklerle ilgili olarak, Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan çok sayıda tarihi alanların bu kentte bulunduğunu belirterek, İstanbul’da çeşitli turların mevcut olduğunu, tarihi yapıların bulunduğu “tarihi yarım ada turunun” yanı sıra Boğaz turlarının ve Anadolu’nun tarihi yerlerine düzenlenecek turların mevcut olduğunu ifade etti.
        
Marmaray’ın inşaatı sırasında 8 bin yıllık tarihi kalıntıların ortaya çıkarıldığını hatırlatan Taşbaşı, bunun da İstanbul’un ne kadar tarihi bir kent olduğunu gösterdiğini kaydetti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti
        
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise İstanbul’un bu yıl Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla Türkiye’nin ITB’de konuk ülke olmasının güzel bir tesadüf olduğunu belirtti ve herkesi kültürel ve sanatsal etkinlikleri izlemek üzere İstanbul’a davet etti.
        
Kurt, İstanbul turizminin Türkiye turizmi için ne kadar önemli olduğunun sorulması üzerine, İstanbul’un çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, İstanbul’un deniz ve sahillerinin güzelliğinin yanı sıra bir kültür ve sanat kenti olarak da anılmasını istediklerini, diğer Avrupa şehirlerinden aşağı kalır bir yanının olmadığını söyledi.
        
İstanbul’a bu yıl 10 milyon turistin gelmesini beklediklerini ifade eden Kurt, Alman turistlerin oranının da bu turistler arasında yüzde 10 ila 15 civarında olmasının beklendiğini kaydetti.
        
Yabancı sanatçıların etkinliklerinin sorulmasına karşılık da Kurt, “8 sanat yönetmenliği” adlı projeyle İstanbul’a gelecek yabancı sanatçılar olacağını, Avrupa üniversitelerinin katılımıyla bir tiyatro festivalinin, ayrıca bir opera festivalinin düzenleneceğini, tanınmış U-2 müzik grubunun da Türkiye’ye ilk kez İstanbul’da konser vereceğini sözlerine ekledi.
       
Basın toplantısına Turizm Tanıtma Ataşesi Hüseyin Gazi Coşan da katıldı.