BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.452,87
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin anlaştığı o firma ambargolu çıktı

Türkiye'nin "Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi" ihalesini alan Çinli CPMIEC şirketinin ABD yaptırım listesinde olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

ABD yönetimi şubat ayında CPMIEC şirketini İran, Kuzey Kore ve Suriye'de Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı ihlal ettiği gerekçesiyle kara listeye aldı.

Reuters'in haberine göre, Washington'ın yaptırım kararında CPMIEC'in ihlalinin ne olduğu tam olarak belirtilmedi. Ancak ABD aynı şirketi daha önce de cezalandırmıştı. 2003 yılında CPMIEC'in İran'a silah sattığı gerekçesiyle ABD şirketi yaptırım listesine almıştı.

Reuters, haberde Çin hükümetinin idaresindeki CPMIEC şirketinin yöneticilerinden yorum almak istediklerini ancak ilgililere erişemediklerini de bildirdi.

TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

ABD'nin CPMIEC şirketine yönelik yaptırım kararının Türkiye'nin füze alım anlaşmasına nasıl etki edeceği ise bilinmiyor.

TÜRKİYE NEDEN BU FİRMAYI TERCİH ETTİ?

Uzun zamandır devam eden süreçte en düşük teklifi Çinli firmanın verdiği konuşuluyordu. İhalenin bu şekilde sonuçlanmasında, fiyat kadar, füze ve sistemlerinin Türkiye’de ortak şekilde üretilecek olmasının da etkili olduğu kaydediliyor.

Ayrıca ihalenin bedelinin 3 milyar dolar seviyelerine kadar indiği, sistemin 2’li ve 6’lı bataryalar halinde konuşlandırılabildiği; 20 metre irtifa ve 100 km menzile sahip olduğu ifade edildi.

FÜZE ANLAŞMASININ DETAYLARI...TIKLAYIN

10287.jpg