BIST 9.091
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,65
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den önemli adım! İlk heyet gitti

İsrail ve Türkiye arasında varılan anlaşma sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri dün Gazze'ye gitti.

Abone ol

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, geçtiğimiz ay İsrail’le yapılan anlaşmanın detaylarını paylaşırken, anlaşmayla Gazze'ye yardımın imza altına alındığını söyleyerek, “Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacak” demişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Türkiye ile İsrail arasında normalleşme sürecinde ele alınan konulardan biri olan “Gazze’nin elektrik ihtiyacının karşılanması” için dün (Pazar günü) Gazze’ye gitti.

Gazze’ye ulaşan heyet, Gazze’nin elektrik altyapı sorununun çözümü için yapılabilecekler ile ilgili detaylı çalışma yapacak. Filistin hükümeti, İsrail makamları ve Gazzeli yetkililer ile görüşmeler yapacak heyette Bakanlıktan üst düzey bürokratların yanısıra Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) yetkilileri de bulunuyor. 

ALBAYRAK DUYURMUŞTU

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın heyetten üretim, iletim ve dağıtım alanlarında kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecekler ile ilgili kapsamlı rapor istediği belirtildi. Heyetin gideceğini ilk olarak Albayrak, “Elektrik santralinin mevcut talebi karşılayıp karşılamayacağı, iletim hatlarının durumu, rehabilitasyon konusu için bir ekip hazırladık. Saha çalışması için ekibi göndereceğiz” sözleri ile duyurmuş”, “Biz, Gazze halkının insanca yaşaması için neler yapılması gerekiyorsa öncelikle onun peşindeyiz. Gerisi teferruat” ifadelerini kullanmıştı.

GAZZE LİMANI’NA GEMİ SANTRAL

Enerji Bakanlığı yetkililerinin görüşmeleri sonrasında hazırlayacakları rapor Bakan Albayrak tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’na sunulacak, ardından Türkiye’nin yol haritası belli olacak.

Türkiye, raporun ardından 3 koldan eşzamanlı çalışma başlatacak. Öncelik olarak Gazze’nin elektrik üretimi için acil olarak yapılması gerekenler ele alınacak. Gazze Limanı’na kurulacak gemi santral düşünülen projelerden biri. Bunun yanında başta güneş enerjisi sistemleri olmak üzere çok farklı alanlarda üretim için yapılabilecek tüm projeler hayat geçirilmeye başlanacak.

Üç koldan yürüyecek projenin elektrik üretimi kadar önemli bir diğer ayağı, Gazze’nin elektrik iletim altyapısını yeniden kurmak olacak. Gazze’de yeni bir iletim hattı için planlama yapılacak, ihtiyaç duyulan trafolar, yüksek ve alçak gerilim hatları kurulacak. İletim hattı ile birlikte dağıtım da yeniden kurgulanacak. Gazze’nin tüm hanelerine elektriğin ulaşması, sokak aydınlatmalarının sağlanması için ayrı bir planlama yapılacak. Diğer yandan, üretim, iletim ve dağıtım alanlarında özel sektör temsilcilerinin Gazze için sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu belirttiği öğrenildi.