BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.392,45
HABER /  DÜNYA

Türkiye’de bir ilk...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de ilk kez su kalitesinin biyolojik ve hidromorfolojik açıdan izlenmesini sağlayacak çalışmayı başlatt...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de ilk kez su kalitesinin biyolojik ve hidromorfolojik açıdan izlenmesini sağlayacak çalışmayı başlattı. Su kalitesinin gerekli bütün parametrelerde izlenmesini sağlayacak olan çalışma ilk olarak Büyük Menderes’te yürütülecek.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Kalitesi İzleme Konusunda Kapasite Geliştirme Konulu AB Projesi’nin Teknik Yardım Bileşenini başlattı. Eşleştirme, Teknik Yardım ve Malzeme Temini bileşenlerinden oluşan proje kapsamında; Büyük Menderes, Sakarya, Susurluk, Meriç Ergene, Akarçay ve Konya Kapalı Havzalarında izleme noktaları, parametreleri ve sıklıkları belirlenerek izleme altyapısı oluşturulacak.

ONLİNE İZLEME İSTASYONLARI KURULACAK
Projenin Teknik Yardım Bileşenini Yunanistan, İtalya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda’dan oluşan konsorsiyum yürütecek. Bu kapsamında Büyük Menderes havzasında Su Çerçeve Direktifi kapsamında bir yıllık izleme yapılacak. Proje kapsamında 38’si gözetimsel, 5’i korunan alan olmak üzere toplam 43 izleme noktasında bütün kimyasal, fizikokimyasal ve hidromorfolojik parametreler 4 defa, tüm biyolojik parametreler ise 2 defa izlenecek.
Biyolojik ve hidromorfolojik izlemeler konsorsiyumdaki Yunanlı ekip tarafından, fizikokimyasal ve kimyasal izlemeler ise konsorsiyumdaki İtalyan ekip tarafından yürütülecek. Ayrıca projeden elde edilecek bir yıllık izleme sonuçları değerlendirilerek Büyük Menderes Havzasındaki ekolojik kalite oranları ve su durumları belirlenecek. Projenin Malzeme Temini Bileşeni kapsamında da Büyük Menderes Havzasında online izleme istasyonları kurulacak.
İzleme sistemi, sonraki aşamalarda, proje kapsamında bulunan havzalar başta olmak üzere ülke geneline yaygınlaştırılacak.
Teknik Yardım Bileşeni kapsamında ayrıca “İzleme”, “Numune Alma”, “Numunelerin Analizi”, “Cihazların Çalıştırılması, Bakımı ve Kalibrasyonu”, “Online İzleme”, “İzleme Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, “Veri Depolama, Veri Yönetimi, İzleme Sonuçlarının Raporlanması”, “Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrolü (QA/QC)” konularında eğitimler verilecek.
(İHA)