BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  DÜNYA

Bu boyunluk felçten kurtarıyor

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, özellikle trafik kazalarından bilinçsiz müdahale yüzünden yaralıların ...

Abone ol

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, özellikle trafik kazalarından bilinçsiz müdahale yüzünden yaralıların felç olmasını önleyen bir buluşa imza attı. Koltuklara takılabilen ve herkesçe kolaylıkla kullanılabilecek “proneck“ adı verilen geliştirilmiş boyunluk sayesinde her yıl binlerce kişinin omurilik felci olması engellenebilecek.
Uzun yıllar arama kurtarma ekibinden uluslararası ilk yardım brövesine sahip Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, birçok trafik kazasında karşılaştığı baş, boyun ve omurga yaralanmaları sonucu felç olmayı önleyecek bir buluş geliştirdi.
Çizimlerini kendi yaptığı buluşuna Uludağ Üniversitesi’nin desteğiyle uluslararası patent de alan Yrd. Doç. Dr. Öztahtalı, otomotiv yan sanayi firmalarıyla yaptığı görüşmelerde büyük ilgi gördü.
Standart dışı bir boyunluk olarak tasarlanan ve koltukların üst kısımlarına monte edilen ‘proneck’, baş, boyun ve omurilik yaralanmalarında, koltuk başlığının arkasında yer alan yuvalardan çıkarılarak yaralıyı hiç hareket ettirmeden önden bağlıyor. Proneck, sonra boyunluğun dış kısmında kalan yukarı ve aşağı açılabilen bir mekanizmayla baş, boyun, omurga düzleminde yaklaşık 40 santimlik bir alanı sabitliyor. Böylece baş, boyun, omurgası sabit tutularak yaralı sağlık kuruluşuna ulaştırılıyor.
Dünya ilk yardım literatüründe “rentek” olarak bilinen araç içinden yaralıyı çıkarma tekniğini de devre dışı bırakabilen “proneck”, her yıl 150 bin insanın hayat boyu tekerlekli sandalyeye mahkum olmasının önüne geçebilecek.
(İHA)