BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.395,33
HABER /  DÜNYA

Türkiye yalnızlaştırıldı eleştirisine yanıt verdi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Türkiye yalnızlaştırıldı" sözüne cevap verdi.<br/>Kadışehri’n...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Türkiye yalnızlaştırıldı" sözüne cevap verdi.
Kadışehri’nde yapılan İmam Hatip Lisesi’nin açılış törenine katılmak için ilçeye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kaymakamlığı ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarının Çin ile yapılan füze anlaşması ile ilgili NATO ve ABD’den gelen eleştiriler karşısında Türkiye’nin tutumunu sorması üzerine Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ”Türkiye kendi ihtiyaçlarını, kendi tercihleri doğrultusunda her zaman karşılayacaktır. Türkiye, özellikle savunma konusunda, teknolojinin alınması ve başka alandaki ihtiyaçların giderilmesi konusunda her ülke gibi kendi tercihlerini yapan bir ülkedir. Bu noktada ülkemiz yeni süreçte bir alımla ilgili bir adım atmıştır, bu Türkiye’nin tercihidir. Bu hem fiyatın ucuzluğu nedeniyle bizim için önemli hem de Türkiye’ye teknoloji transferi yapacağı için, Türkiye’de yatırım gerçekleştirileceği için bizim açımızdan son derece önemli. Türkiye buradan bir büyük faydayı elde edecektir. Tabii bu silahların NATO’nun kendi envanterindeki silahlarla uyumlu yapısı söz konusu. Bu normal bir şey. Bu kadar büyütmenin bir alemi yok. Türkiye güçlü bir ülke; ekonomide, savunma sanayisinde alım satımlarını kendisi yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecindeki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Çözüm sürece ülkemizin, milletimizin hayrına, yararına bir süreçtir. Biz milletimizin birliğinin, beraberliğinin güçlenmesi, ülkemizdeki barış ve huzur ortamının kalıcı hale gelmesi için artık terörün, şiddetin, kanın, gözyaşının olmadığı bir Türkiye olsun diye büyük çabalar harcıyoruz. Hükümetimiz kurulduğu günden beri ortaya koyduğu projeler, attığı adımlarla bu hedefi gerçekleştirmek için önemli gayretler ortaya koydu. Biz gayret ve çabamızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Çözüm süreci Türkiye’de pek çok insanımızda ümit doğurdu, neredeyse Türkiye’nin her bölgesinde, her hanesinde, ’Artık Türkiye’nin bu meseleden çıkışının, kurtuluşunun yol göründü’ şeklinde bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Bu Türkiye’miz açısında güzel bir gelişmedir. Biz bu iklimin kalıcı olması, bu sürecin de başarıyla devem etmesi için gerekenleri yapıyoruz. Şu anda çalışmalarımız sürüyor ancak bundan memnun olmayan, bundan rahatsız olan, bunu bozmak isteyenler elbet olabilir. Onun için de bu süreç içinde herkesin dikkatli, itinalı davranmasını. Bu sürecin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulması gerektiğin her defasında ifade ediyoruz. Konuşurken de yazarken de mutlaka bir ölçü içinde olunması lazım. Şu anda süreçle ilgili çalışmalar sürüyor. Biz bu sürecin başarılı olması, milletimizin ve ülkemizin hayrına sonuçlanması için gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz ama bu süreci bozmak isteyenler her zaman olduğu gibi bugün de yarın da olabilir. Bunlara hiç kimsenin fırsat vermemesi lazımdır. Biz yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

"TÜRKİYE YALNIZ BİR ÜLKE DEĞİL"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Türkiye yalnızlaştırıldı" sözünü eleştiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bu Sayın Kılaçdaroğlu’nun şahsi görüşüdür. Türkiye bugün dün ile kıyaslanamayacak şekilde güçlü, kuvvetli, kudretli bir şekilde ve dünyanın her yerinde sözüne önem verilen, değer verilen, kıymet verilen bir ülkedir. Dünün Türkiye’sinde olup bitenlerle alakalı kimse Türkiye’nin ne dediğine bakmıyordu ama bugün Suriye söz konusu olduğunda Suriye meselesinde kafa yoran ülkeler içersinde Türkiye var. Irak söz konusu olduğunda o meselelerde de Türkiye var. Başka ülkeler olduğunda her konuda Türkiye bir masadadır ve Türkiye’nin fikri masanın etrafında olan ülkeler tarafından ve başka ülkeler tarafından da dikkatle takip edilmekte ve düşüncelerine değer verilmektedir. Bu, Türkiye’nin dış politikada elde ettiği gücün ve Türkiye’nin ifadesidir. Türkiye yalnız değil. Bugün güçlü bir Türkiye var. Hem dış politika da hem iç politikada her alanda dünle mukayesede edilemeyecek kadar güçlü iş birlikleri; komşularla başka ülkelerle iş birlikleri oldukça güçlü bir Türkiye var. Bugün 70’den fazla ülke ile arasındaki vizeleri kaldırmış olan bir Türkiye’yi kimse yalnız bir ülke olarak nitelendiremez. Bugün Türkiye’nin dışında pek çok ülkede Türk Lirası ile doğrudan alışveriş yapma imkanı bulunan bir ortamda bunu söylemek büyük bir yanlışlıktır. Türkiye’ye gelen turist sayısına baktığımızda kıyaslanamayacak oranda büyük bir artışın olduğunu görüyoruz. Turist sayılarında da gerek Rusya’dan olsun gerek Almanya’dan, Fransa’dan, uzak ve yakın her yerden insanlar Türkiye de tatillerini geçirmeyi tercih ediyor. Bütün bunların hepsi Türkiye’nin yalnızlaşan değil, güçlenen ve tercih edilen bir ülke olduğunu gösteriyor. Türkiye üniversitelerinde okumak isteyen öğrenci sayısı 55 bini bulmuştur. 2011’de bu rakamın 9 binde olduğunu görürseniz aradaki artışın kaç kat arttığı ortadadır. Bütün bunların hepsi Türkiye’nin tercih edilebilir, cazibe noktası olan ülkelerden biri haline geldiğini gösteriyor, Türkiye’nin yalnız değil güçlü bir ülke olduğunu gösteriyor. Türkiye, dostlukları güçlü iş birlikleri güçlü ve de her türlü dayanışması güçlü bir ülkedir. Pek çok ülke ile güçlü ilişkilerimiz var ve devam ediyor” açıklamasını yaptı.