BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

'Türkiye tembeldir, tık yok!'

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği seçimini kaybetmesinin ardından, eski BM diplomatından aldığı bilgileri aktardı.

Abone ol

INTERNETHABER.COM

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği BM güvenlik Konseyi üyeliği seçimlerinin kaybedilmesinin ardından, BM'deki oylama sonuçlarını aktararak, BM'de uzun yıllar görev yaptığını belirttiği bir diplomattan Türkiye'nin kaybedişine dair anahtar açıklamalar aldığını yazdı. 

Söz konusu diplomatın kendisine, BM Güvenlik Konseyi üyeliği konusunda “Siz olacağınızı mı zannediyordunuz” deyip güldüğünü söyleyen Altaylı, diplomatın 'Türkiye'nin tembel olduğunu ve 66'dan beri proje üretmediğini' söylediğini dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi üyeliğinin Türkiye için oldukça önemli bir anlamı bulunuyor. Türkiye, eğer seçilseydi, 5 yıl içinde 2. kez Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen ilk ülke olacaktı.

İşte Altaylı'nın o yazısından çarpıcı satırlar: 

...

“Yahu sizin hükümetler BM’deki varlıklarını Güvenlik Konseyi üyeliğine bağlamışlar. BM, Güvenlik Konseyi’nden ibaret bir teşkilat değil ki!” diyerek sıraladı.

“Türkiye bu teşkilatın kurucu üyesi. Kurucu 51 üyeden biri.

70 yıldır teşkilatta. Bu 70 yıl içinde Türkiye, BM’de ne yaptı?

En kıytırık ülkeler bile BM Genel Sekreterliği görevini üstlendiler. Türk diplomatlar bir kez bile bu göreve gelemedi.

Hadi genel sekreter olamadınız, her yıl asambleye bir başkan seçilir. 70 yıl 70 başkan.

Türkiye bir kez bile asamble başkanı olamadı.

Her yıl yeniden kurulan 6 komisyon vardır BM Genel Kurulu çatısı altında.

Türkiye 1 kez bile bu komisyonlardan birine başkan olamadı. Bırakın başkanı, üye olamadı. Ben BM’de ilk çalışmaya başladığımda, 20’li yaşlarımda galiba İdari Komisyon’da bir Türk üye vardı. Bir daha kimseyi görmedim.

Hadi onlar olmadı.

BM’nin yan ve alt kuruluşları var.

UNDP var mesela. Oraya başkan oldu mu Türkiye?”

“Kemal Derviş” dedim.

“Yahu bırak Kemal’i” dedi. “O başkan değil, genel sekreter oldu UNDP’ye. Görev süresi bitmeden de istifa etti. Niye ettiğini ben söylemeyeyim. Ayıp olur. Ekonomik Sosyal Konsey vardır mesela BM’de. Oraya başkan oldunuz mu? Hayır. Bak Fatih, Türkiye BM içinde tembeldir. Aktif değildir. Plan proje üretmez. Son projenizi 1966’da ürettiniz BM’de. O gün bugündür tık yok. Sonra Güvenlik Konseyi’ne üye olacağız diye abuk sabuk ülkelere para dağıtıyorsunuz.”