BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.395,88
HABER /  DÜNYA

Türkiye kadına şiddete hayır dedi

Tüm yurtta 25 Kasım Kadın Şiddete Mücadele Günü’nde ‘kadına şiddet’ protesto edildi. <br/><br/>Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) okuyan bir grup...

Abone ol

Tüm yurtta 25 Kasım Kadın Şiddete Mücadele Günü’nde ‘kadına şiddet’ protesto edildi.

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) okuyan bir grup kız öğrenci, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde ‘kadına şiddeti’, okul içinde yaptıkları yürüyüş ve çektikleri halaylarla protesto etti.
MEÜ Çiftlikköy Kampüsü içinde bir araya gelen kız öğrenciler, ilk olarak okul içinde sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşlerini Cumhuriyet Alanı’nda sonlandıran grup, burada şarkılar söyleyerek, halaylar çekti. Burada kız öğrenciler adına konuşan Yağmur Karcan, dünya ölçeğinde şiddetin sadece fiziksel uygulamalarında günlük yüzlerce kadının ve çocuğun öldüğünü belirterek, “Sayısız tecavüz örnekleri doğurmakta, ağır fiziksel saldırıların sonucu olarak kadınları sakat bırakmaktadır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre 2013 yılının ilk 6 ayında 88 kadın, cinayet sonucu öldürülmüştür. 77 kadın tecavüze uğradı. 155 kadın bir erkek tarafından yaralandı. 91 kadın cinsel tacize uğradı. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan yüzde 40’ı korku ve baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmadı. Türkiye’de her 10 kişiden 4’ü ve her gün ortalama 5 kadın cinayeti işleniyor” dedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler olaysız bir şekilde dağıldı.

DİYARBAKIR’DA YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Diyarbakır’da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi.
25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Diyarbakır’da DÖKH birleşenleri yürüyüş düzenlendi. Ofis semtinde bir araya gelen kadınlar, Bağlar ilçesi Nükhet Coşkun Caddesi’nde bulunan Bağlar Belediyesi Evlendirme Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş yaparak kadına karşı yapılan şiddeti protesto etti.

ÖĞRENCİLERDEN EYLEM
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören bir grup kız öğrenci, Nazilli’deki taciz ve fuhuşa teşvik iddialarının ardından eylem yaptı.
Aydın merkez, Nazilli, Söke ve Didim ilçelerinde jandarmanın düzenlediği ve gözaltına alınan 18 şüpheliden 16’sının tutuklandığı taciz ve fuhuşa teşvik iddialarının ardından ADÜ Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören bir grup kız öğrenci “Tecavüz ve Kadına Şiddete; Hayır” eylemi yaptı. Nazilli’nin en işlek caddelerinden olan Uzun Çarşı’da gerçekleşen eylemde, erkek öğrenciler de kız öğrencilere destek verdi. Ağızlarına siyah bant yapıştıran kız öğrenciler, açtıkları dövizlerle kadına şiddete ve tecavüze tepki gösterdi.

ŞİDDET KURBANI KADINLARIN İSİMLERİNİN ÜZERİNE KARANFİL BIRAKTILAR
Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şubesi ve sivil toplum kuruluşları 25 Kasım Kadına Şiddet günü vesilesiyle basın açıklaması yaparak şiddet yüzünden ölen kadınların isimlerinin üzerine karanfil bıraktılar, şiddeti protesto etmek için ise düdük çaldılar.
Sakarya’nın Adapazarı ilçesi AKM önünde yapılan eylemde TKB Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Fusün Çetin, CHP Adapazarı İlçe Kadın Kolları Başkanı Tülay Ataoğlu, STK temsilcileri ve birçok kadın katıldı.
Batman’da, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi.
Batman Belediyesi önünde toplanan kadınlar Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, kadın örgütlülüğünün arttığını, bunun yanında kadın üzerindeki şiddetin ve katliamlarında artığını söyledi. Şiddet ve katliamların son bulması gücünü kendilerinde bulduklarını ifade eden Çarboğa, "Bütün dünyada olduğu gibi Batman’da da kadın üzerindeki artan şiddetlere tek bir ses ve tek bir yürek olmak için bugün seslerini duyuracaklar. Gücümüzle şiddeti şiddetsiz bir dünya yaratacağımıza inanıyoruz" dedi.
(İHA)