BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Türkiye-İsrail ticareti artıyor

Ocak-Ekim 2011 döneminde, İsrail'in Türkiye'ye ihracatı 1.6 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'den ithalatı 1.86 milyar dolar oldu.

Abone ol

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan siyasi krize rağmen, ticari ilişkilerin hacmi giderek artıyor.

Son verilere göre, Ocak-Ekim 2011 döneminde, İsrail'in Türkiye'ye ihracatı 1.6 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'den ithalatı 1.86 milyar dolar oldu.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre İsrail'in ihracatında yüzde 41'lik, ithalatında ise yüzde 25'lik bir büyüme sağlandı.

İsrail Merkez İstatistik Kurumunun dış ticaretle ilgili verileri, Ekim ayında Türkiye'ye ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60'lık yüksek bir artış kaydedildiğini ortaya koydu.

Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail Sanayiciler Birliğinin Dış Ticaret Bölüm Başkanı Dan Katarivas, Türkiye ile İsrail arasında ithalat ve ihracatta yaşanan artışın, iki ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkileri birbirinden ayırma konusundaki olgunluğuna bağladı.

Catarivas, ayrıca Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 10 dolayında bir büyüme kaydetmesinin beklendiğini de hatırlatarak, bu büyüme oranının ticari ilişkileri de doğrudan etkilediğini ifade etti.

Söz konusu istatistiki verilere göre, İsrail'in Mısır'a yönelik ihracatında da yüzde 12 dolayında bir büyüme kaydedildi.

Portekiz, Yunanistan, İspanya, İrlanda ve İtalya gibi, borç krizi içinde bulunan ülkelerle dış ticarette de önemli artışlar yaşandı.

Portekiz'den yapılan ithalat yüzde 46 artarken, ihracattaki artış yüzde 31 oranında oldu.

İsrail'in Yunanistan'a ihracatı yüzde 9 büyürken, bu ülkeden ithalatındaki büyüme yüzde 39'a erişti.

İtalya'ya ihracat yüzde 5, bu ülkeden ithalat ise yüzde 31 oranında artış kaydetti.