BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.410,41
HABER /  GÜNCEL

ABD'de bütçe komisyonu çıkmazda

BBC'ye ulaşan haberlere göre, ABD'de federal bütçe açığını azaltmaya yönelik olarak, Washington'da yapılan görüşmeler çöküşün eşiğinde.

Abone ol

BBC'ye ulaşan haberlere göre, ABD'de federal bütçe açığını azaltmaya yönelik olarak, Washington'da yapılan görüşmeler çöküşün eşiğinde.

Bütçe açığını 1,2 trilyon dolar azaltmanın yollarını bulmakla görevlendirilen Kongre komisyonunun Çarşamba gününe kadar planını sonuçlandırması gerekiyor.

Ancak BBC Kuzey Amerika muhabiri Mark Mardell, Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki görüşmelerin 'başarısızlıkla sonuçlanmak üzere' olduğunu bildiriyor.

ABD'nin yoplam borcu 15 trilyon doları aşmış durumda.

Ülkenin borçlarını ödeyememesi ihtimalini savuşturmak ve ülkenin borçlanma tavanını yükseltmek için ,Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında son dakikada varılan anlaşmayla Ağustos ayında bir komisyon kurulmuştu.

Demokratlar, bütçe açığının azaltılması için vergilerin artırılması gerektiğini savunuyor.

Cumhuriyetçiler ise kamu aracılığıyla yürütülen ve yaşlıları kapsayan Medicare ile yoksulları kapsayan Medicaid gibi sağlık destek programlarında, sosyal güvenlik programlarında kesintilere gidilmesini istiyor.

ABD'de Demokratlar, işsizlik maaşının artırılması ve sigorta priminin düşürülmesi gibi kısa vadeli ekonomiyi teşvik önlemlerini destekliyorlar.

Üyelerinin 6'sı Cumhuriyetçi, 6'sı da Demokrat olan komisyonun bugün Kongre Bütçe Bürosu'na bütçe açığının gerçek etkilerini değerlendirmesi için bir plan sunması gerekiyor.

Reuters haber ajansına göre, 12 üyeli komisyonun görüşmelerin başarısız olduğuna ilişkin bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

Komisyon , 10 yılda federal bütçe açığını en az 1,2 trilyon dolar azaltmanın yollarını bulmakla görevlendirilmişti.

Komisyon, başarısız olursa bütçe açığını aynı miktarda düşürmek için savunma harcamalarında ve diğer harcamalarda kesintilere gidilecek.