BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.390,04
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, dijital fırsat ülkesi oldu

Türkiye, teknoloji alanında günden güne ilerleyor. Dijital teknolojinin her alana girmesi dünya devletlerinin de dikkatini çekti. Türkiye, "Dijital fırsat ülkesi" oldu...

Abone ol

Türkiye, telekom ve bilgi teknolojileri kullanımı baz alınarak Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından ilk kez hazırlanan 'Dijital Fırsat Endeksi'nde dünyanın en güçlü 40 ülkesi arasında yer aldı

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ITU, sabit hat ve cep telefonu abonesi, kullanılan telekom ve iletişim altyapısı, internet kullanımı, bilgisayarlaşma oranı ve yeni nesil teknolojileri baz alarak yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
ITU'nun ilk kez hazırladığı Dijital Fırsat Endeksi (Dijital Opportunity Index DOI) adlı sıralamaya göre, bilgi teknolojileri açısından dünyanın en güçlü 40 ülkesi arasında Türkiye'de yer aldı. İsveç, Danimarka, Güney Kore, İsviçre ve Hong Kong'un ilk beş sırayı aldığı endekse göre Türkiye ağırlıklı olarak iletişim altyapısı, cep telefonu abonesi ve mobil internet alanındaki uygulamaları ile 29'uncu sırada yer aldı. Böylelikle Türkiye, uluslararası arenada yapılan araştırmalarda alıştığı son sıralardan, dijital alanda uzaklaşarak, özellikle iletişim alanına yaptığı yatırımla öne çıkmış oldu.

PC sayısı düşük
Türkiye, iletişim alanında iyi bir seviye yakalamasına rağmen, bilgisayar sahipliği ve internet kullanımı açısından oldukça düşük seviyede yer aldı. Hazırlanan raporda, Türkiye'deki kişisel bilgisayar sayısının 3 milyon 200 bin adet, ülkedeki internet kullanıcı sayısının ise 3 milyon 500 bin kişi olduğu açıklandı.

İskandinavlar üst sıralarda
ITU, endeksi hazırlarken nüfus, telekom altyapısı, kapsama alanı, abone yoğunluğu, yeni nesil teknoloji kullanımı, şebeke kalitesi ve bilgisayar, internet kullanım yoğunluğunu dikkate aldı. Sıralamaya ve ulaşılan rakamlara bakıldığında, Çin, ABD, Japonya, İngiltere gibi yüksek nüfusa sahip ülkeler gelişmiş teknoloji kullanıyor olsalar da, genel nüfus içinde kullanıma bakıldığında İskandinav ülkeleri ilk sıralarda yer aldı.
Bu arada son yıllarda telekom ve iletişim pazarında dünyanın en önemli hacimleri yakalayan ülkesi olan Çin'de GSM abonesinin 269 milyon, sabit hat abonesinin 263 milyon olduğu açıklandı.
Ayrıca görüntülü iletişim olarak da bilinen üçüncü kuşak (3G) cep telefonu kullanımının en yaygın olduğu Japonya'da mobil internet abonesi de 69.7 milyon kişiyle, diğer ülkelerin açık farkla önünde yer aldı. Bu alanda Japonya'nın en yakın rakibi 19 milyon mobil internet abonesi ile Güney Kore oldu. Türkiye'de ise DOI Endeksine göre 500 bin mobil internet abonesi var.

Kaynak: