BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Turkcell'in genel müdüründen süpriz çıkış

Üç hissedardan ikisi yabancı olan Turkcell'in Genel Müdürü Süreyya Ciliv'den yabancı ortakları kızdıracak sözler...

Abone ol

Turkcell'in üç hissedarı Rus Alfa, TeliaSonera ve Karamehmet Grubu arasındaki yönetim kavgasına hiç girmeyen bugüne kadar "Bizler profesyoneliz, hedefimiz şirketi en iyi biçimde yönetmek" diyen Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv kritik genel kurula sayılı günler kala dikkat çekici bir çıkış yaptı.

"Gönlümde Turkcell'in Türk şirketi olarak kalması var. Anadolu'nun bağrından çıkmış, Türkler'in kurduğu bu şirketin merkezinin, yönetiminin Türkiye'de kalmasının bu ülkenin menfaatine olacağına canı gönülden inanıyorum" diyen Ciliv, Karamehmet Grubu'ndan yana tavrını ortaya koydu.

21 Nisan'da yapılacak Turkcell genel kurulu öncesi bağımsız üye üzerinden ortaklar arasında süren gerginliğe Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv de katıldı. Ciliv "Gönlümde Turkcell'in Türk şirketi olarak kalması var" diyerek açıkca üç ortak arasında Karamehmet Grubu'nun hakimiyetinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ciliv, TRT'deki Ekonomi Kulübü programında, TeliaSonera ve Altimo'nun Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki bağımsız üye olan Colin Williams'ı değiştirme çabalarını değerlendirirken, Turkcell'in yüzde 34 civarında hissesinin halka açık olduğunu, o yüzden yönetimde bağımsız üyelerin olmasını sağlıklı bulduğunu söyledi.

"Gönlümde Turkcell'in Türk şirketi olarak kalması var. Anadolu'nun bağrından çıkmış, Türklerin kurduğu bu şirketin merkezinin, yönetiminin Türkiye'de kalmasının, bu ülkenin menfaatine olacağına canı gönülden inanıyorum" diyen Ciliv, Turkcell'in 21 Nisan'da yapılacak olağan genel kurul toplantısını yakından takip edeceklerini kaydetti.

Ciliv, yönetimi suçlayan söylemlerin performanslarını etkilediğine dikkat çekerken Turkcell'in Türk şirketi olma hüviyetini kaybetmesi halinde kendisini bekleyen tehlikelere de işaret ederek şöyle konuştu: "Bugün bazılarının kendi menfaati için yönetimi suçlaması adil değil. Yatırımcıları iç-dış diye ayırt etmedik. Fakat, TeliaSonera, Turkcell'in de hissedar olduğu Fintur bünyesindeki Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Moldova'daki şirketleri satın almak istiyor. Bunu da internet sitelerine koydukları sunumla açık açık söylüyorlar. Kendi menfaatlerini maksimize etmek istiyorlar. Türk mühendislerinin kurduğu bu şirketleri satmanın Turkcell ve ortakları için doğru bir karar olmadığını düşünüyorum. Yeni bir Turkcell kurup bunu büyütmek bu saatten sonra zor. Bütün ülkeler şirketlerine sahip çıkıyor. CeBİT Fuarı'nda Başbakan Merkel'e, 'Nisan'da Almanya'da Turkcell Europe operasyonumuzu başlatacağız' dediğimde, 'Şirketlerimizden iş mi alacaksınız?' tepkisini gösterdi. Koruma- cılığa en çok karşı olan benim. Şirketlerimizin küresel pazarlarda rekabet edebilecek ve liderliğe oynayacak güçte, kabiliyette olması lazım. Bizde bunlar var ve yolumuza devam etmeliyiz diye düşünüyorum."