BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.417,39
HABER /  DÜNYA

Türk Tarih Kurumu Başkanı’nı çileden çıkaran kanun

Türk Tarih Kurumu Başkanı M. Metin Hülagü, 1927 yılında çıkarılan eski yazıların binalardan sökülmesine dair kanunun hala yürürlükte olduğun...

Abone ol

Türk Tarih Kurumu Başkanı M. Metin Hülagü, 1927 yılında çıkarılan eski yazıların binalardan sökülmesine dair kanunun hala yürürlükte olduğunu belirterek, “Çıtlamaya, pıtlamaya gerek yok, bu kanun hala yürürlükte” dedi.
Ördekli Kültür Merkezi’nde Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği programda konuşan Hülagü, bir zamanlar tütün deposu olarak kullanılan Ördekli Hamamı’nda şimdi kültürel faaliyetler yapıldığını söyledi. Tarihi mirasın yeniden ayağa kaldırıldığını hatırlatan Hülagü, kimsenin girmeye cesaret edemediği bu nezih ortamlarda artık zihni temizlikler yapıldığını söyledi. Türkiye’de tarihi ve doğal mirasın çok fazla olduğunu fakat pek sahip çıkılmadığını dile getiren Hülagü, “Batılılar sıradan bir tepeyi bile koruyup en ufak tarihi mirasın müzelerde korunmasını sağlarken, biz zengin mirasın üzerinde oturduğumuz için bunun farkında değiliz. Bu eserleri hovardaca çarçur edip gidiyoruz. Bursa ve başka illerimizde yüzlerce tarihi eser var ancak biz daha bunun envanterini çıkarabilmiş değiliz. 1980 yılında Türk Tarih Kurumu’nda başlatılmış bir proje var ve hala bitmiş değil. Türkiye ve yurt dışındaki tarihi mirasın tespiti projesi var. Bütün dünyada gitmediğimiz, bırakmadığımız eser yok ancak bunların tespiti hala bitirilmedi. Bırakın yurt dışını, Türkiye’deki Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin tarihi mirasının tespiti hala bitirilebilmiş değil” dedi.
Tembellik yüzünden bu envanterlerin çıkarılmadığına dikkat çeken Hülagü, mirasın zenginliğinden dolayı da envanter çıkarmakta zorluklar yaşandığını dile getirdi. Hülagü, “Dünyanın her tarafında eserlerimiz var. Dünyanın neresine giderseniz gidin ya bir cami ya bir köprü ya bir medrese var. Bu mekanlar insanın ruhuna hitap eden eserler. Bu eserlerin restorasyon faaliyetleri sürüyor ancak bunlar bitmiş değil. Bunlar maddi destek istiyor” diye konuştu.
Binlerce eserin şu anda ayakta olduğunu hatırlatan Hülagü, bir zamanlar camilerin ahır, meyhane, samanlık olarak kullanıldığına dikkat çekti. Hülagü, "1927 yılında çıkan eski harfli yazıların binalardan sökülüp atılması kanunu hala geçerli. Çıtlamaya pıtlamaya hiç gerek yok. Kanun hala geçerli ama halkın sağduyuyla mirasına sahip çıkışı bu eserlerin yeniden ihya edilmesine yol açıyor” dedi.
Şeriye sicillerini (Osmanlı zamanındaki mahkeme kayıtları) insanların bulup okuyabileceği şekilde basmak yapmak istediklerini söyleyen Hülagü, bunun yanında ilmiye sâlnâmelerini de (Osmanlı döneminde tutulan yıllıklar) basıp kendi internet sitelerine koyacaklarını, vatandaşların bu sayede tarih hakkında daha fazla bilgi sahip olacağını ifade etti. Seyahatnamelerin de yeniden ele alınıp sitede yayınlanacağını vurgulayan Hülagü, tarihe sahip çıkmayı görev edindiklerini söyledi.
TBMM tarafından 1927 yılında çıkarılan ’1057 sayılı Türkiye Cumhuriyeti dahilinde Mebani-i Resmiye-i Milliye Üzerinde Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılmasına Dair Kanun’, tarihi binaların üzerindeki Osmanlı tuğralarının ve kitabelerinin sökülmesi ya da gizlenmesini emrediyor.
(İHA)