BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,52
HABER /  GÜNCEL

Türk pilotlar için baş döndüren trafik!

Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca'nın kurtarılması için yoğun bir diplomasi yürütüldü.

Abone ol

Lübnan'da kaçırılan Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca'nın dün akşam saatlerinde Lübnan polisine teslim edildi. Haberi ilk olarak Lübnan basını duyurdu. Askeri bir helikopterle Lübnan'ın Refik Hariri Havalimanı'na getirilen pilotlar daha sonra Katar'a ait bir jetle İstanbul'a getirildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 71 gün önce kaçırılan Türk Hava Yolları pilotları serbest bırakıldı. İlk açıklama Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil'den geldi. Bakan, "Türk pilotları teslim almak üzere olduklarını" açıklamasının ardından Ankara'da hareketli saatler yaşandı. Bu açıklamaların ardından kısa bir süre içinde El Cedid televizyonu Ağca ve Akpınar'ın ilk görüntülerini yayınladı.
 
"BÜYÜKELÇİ HAVALİMANINA GİTTİ"
 
Bu açıklamaların ardından Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’ın da Beyrut Refik Hariri Havalimanı'na gitti. Lübnanlı hacıların ailelerinin sözcüsü Hayat Avali, hacıları taşıyan uçağın İstanbul'a hareket ettiğini duyurdu. 
 
NELER YAŞANDI?
 
17 aydır rehin tutulan 9 Lübnanlı ilk olarak Türkiye'ye, buradan da bugün Beyrut'a götürüldü. Aynı saatlerde, Akpınar ve Ağca da Lübnan emniyeti tarafından teslim alındı. Önce helikopterle Beyrut'taki Refik Hariri Havaalanı'na ulaşan pilotlar, burada Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız ile bir araya geldi ve Katar'a ait özel uçakla Türkiye'ye doğru yola çıktı.
 
Üç aşamalı takasın son ayağında, Şam rejiminin serbest bırakacağı yaklaşık 130 kadın tutuklu Türkiye'ye getirilecek.

7.20131020002006.jpg 
KATAR'DAN ARABULUCULUK

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Attiye de El Cezire'ye yaptığı açıklamada Lübnanlıların serbest kalması için ülkesinin arabuluculuk yaptığını açıkladı. Lübnanlılar Kuzey Kasırgası Tugayı tarafından kaçırılmıştı.
 
Öte yandan hacılardan birinin oğlu Said Salih, Daily Star'a yaptığı açıklamada, "Suriyelilerin elindeki kadın tutuklular serbest kalır kalmaz Lübnanlılar da Lübnan'a gönderilecek" açıklamasını yaptı. Salih İbrahim'in kendilerine Lübnanlı hacıların Türkiye'de bulunduğunu bildirdiğini de söyledi. Ancak ilerleyen saatlerde Lübnanlı hacıların Beyrut yolunda olduğu bilgisi geldi.

8.20131020002056.jpg