BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Türk müteahhitlerden buz arenası

Dünyanın en büyük buz arenası, Kazakistan’ın Başkenti Astana’ya, Türk müteahhitler tarafından kazandırılıyor..

Abone ol

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapımı süren Astana Buz Pateni Arenası, inşaatı tamamlandığında dünyanın en büyük buz arenası olma özelliğini taşıyacak.

Milliyet'in haberine göre; Asya 2011 Kış Oyunları Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Kazakistan, Türk müteahhitler tarafından yapılan Astana Buz Pateni Arenası’nın bitişini sabırsızlıkla bekliyor.

Sadece inşaat maliyetinin 130 milyon dolara mal olacağı ifade edilen buz sarayının, ekim ayında tamamlanarak teslim edileceğini bildiren proje müdürü Ahmet Duran Karahan, “2011 Asya Kış Oyunları Olimpiyatları 30 Ocak-6 Şubat tarihlerinde yapılacak. Sembol İnşaat tarafından yaptırılan bu arena, 2011 oyunlarının başkentteki merkezi olacak ve oyunlar burada başlayacak. Bu nedenle inşaatı en geç ekim ayının ortasında tamamlayacağız. 3 aylık bir deneme süresinin ardından da yetkililere teslim edeceğiz” dedi.

Peyzaj dahil 130 bin metrekarelik bir alan üzerinde inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Karahan, izleyici tribünleri dahil Arena’nın 72 bin 800 metre kare olacağını buz alanının ise 13 bin metrekarelik bir alanda bulunacağını kaydetti.

Buz arenası üzerinde 2 hokey alanı ile 400 metrelik bir koşu bandı bulunacağını ifade eden Karahan, “Astana Buz Pateni Arenası, bu özellikleri sayesinde dünyanın en büyük buz pateni arenası olma unvanını taşıyacak. Alanda, Buz Pateni Arenası’nın yanı sıra otel, alışveriş merkezi ve bir Fin hamamı bulanacak. Kazakistan devleti, çocuklarını uyuşturucu ve alkol bataklığından korumak için, batı Avrupa ve kuzey ülkelerinde yaygın olarak yapılan buz sporlarına yönlendirmek istiyor. Buraya gelen bir genç her türlü eğlence imkanı ile spor yapma fırsatını bir arada bulacak” diye konuştu.

Astana Buz Pateni Arenası’nda aynı anda 9 bin seyirci müsabaka izleyebilecek. Arena, 3 farklı iklimlendirme yöntemiyle de dikkati çekerken, seyircilerin bulunduğu tribünlerde özel iklimlendirme sayesinde 18-23 derece arasında olacak hava sıcaklığı, buz alanında 10 derece, çatı bölümünde ise yine 15 derece seviyelerinde tutulacak.

2011 Asya Kış Oyunları Olimpiyatları’na yetişecek Astana Buz Pateni Arenası, canlı yayın sistemleri dahil olmak üzere tüm donanımlarıyla Kazakistan yönetimine devredilecek.