BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Türk işçileri Rusya’da mahsur kaldı

Rusya’nın Soçi şehrinde gelecek yıl yapılacak kış olimpiyatları tesisleri inşatlarında çalışmak için bu ülkeye giden 66 Türk işçi mahsur kal...

Abone ol

Rusya’nın Soçi şehrinde gelecek yıl yapılacak kış olimpiyatları tesisleri inşatlarında çalışmak için bu ülkeye giden 66 Türk işçi mahsur kaldı.
Türk işçilerden Kerim Demirel, eşi ve yakınlarının yardımıyla Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde ailesine kavuştu. Demirel, ağustos ayında Soçi’ye turist olarak giriş yaptığını, 66 kişilik işçi grubunun, zamanında çalışma izni alınmadığı için kaçak durumuna düştüklerini söyledi.
Kendisinin kurtulduğunu ancak paraları olmadığı için Soçi’de mahsur kalan 66 arkadaşının çok zor durumda kaldıklarını anlatan Demirel, şöyle konuştu: “Rusya 2014 kış olimpiyatları tesislerine inşaat işçisi olarak gönderildik. 66 Türk işçisi olarak Soçi’de 4 aydır mahsur kaldık. Sembol İnşaat Şirketi’nin taşeronu olarak çalışan İn Storoy İnşaat tarafından 4 ay önce turist olarak gönderilen bizlere 3 aylık teknik vize çıkarıldı. Vizelerimiz bitti, paralarımızı alamadık. Polis, Rusya’dan çıkmamıza izin vermedi. Ben, ailemden yardım talebinde bulundum. Ben geldim. Ancak orada kalan arkadaşlarım paralarını alamadıkları için mağdur oldu. Ben kurtuldum, ancak orada yaşayan arkadaşlarımla sürekli telefonla görüşüyoruz. 12 arkadaşımız Rusya’da cezaevine girmiş. Her geçen gün polis baskıları ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu duruma Türkiye Cumhuriyeti devleti bir an önce el atmalı ve arkadaşlarımı kurtarmalıdır.”
Sochi Krasnaya Polyana’daki kamplarda kalan işçilerin ailelerinin Türk Konsolosluğuna başvurduklarını ama bir sonuç alamadıklarını belirten ve telefonla Kerim Demirel’i arayan Arif Aşınmamış ise, şunları söyledi: “66 kişiden oluşan grubumuzun 4 aydan bu yana Rus makamları tarafından pasaportlarımız alınmıştır. Burada çok zor günler geçiriyoruz. Kaldığımız yerden çıkamaz duruma geldik. Her gün Rus polisi gelip üçer beşer bizleri alarak cezaevine götürüyor. Bu durumdan bizi kurtarın. Türk makamlarına ve yetkililerine sesleniyorum. Burada çok zor durumdayız. Paramızı alamadığımız için mağdur olduk. Bizi buradan kurtarın.”
Mustafa İnan ise, aralarında kardeşi Murat İnan’ın da bulunduğu 66 Türk işçinin, çalışmak için gittikleri Rusya’da pasaportlarının ellerinden alınmasıyla mahsur kaldığını ileri sürerek, devlet yetkililerinden yardım istedi.
Mustafa İnan, kardeşinin 4 ay önce bir inşaat firması aracılığıyla Rusya’nın Soçi kentine kaynakçı olarak gittiğini söyledi. Kardeşinin Rusya’ya gittikten sonra kendisini aradığını belirten İnan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kardeşimle birlikle 66 Türk işçinin orada pasaportları ellerinden alınmış ve mahsur kalmışlar. Kardeşim sabah beni aradı. ‘Bizi buradan kurtarın’ diye yardım istedi. Pasaportlarına el konulmuş orada ve para karşılığında vereceklerini söylemişler. Ama şu an oradaki işçilerin ceplerinde ekmek parası bile yok. Türk yetkilileri bir an önce bu konuda bizlere yardım etsinler.”
Kerim Demirel’in çocukları Devrim Diyar ve Berfin Helen de babalarına kavuştukları için mutlu olduklarını söyledi.
(İHA)