BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.391,87
HABER /  DÜNYA

Tunus'ta Osmanlı izleri

Osmanlı idaresi altında 250 yıl boyunca yaşayan Tunus'taki Türk hanedanlığının izleri bugün de yaşamaya devam ediyor.

Abone ol

Osmanlı'nın Tunus eyaletinin yönetimini verdiği Hüseyni hanedanlığının son temsilcilerinden Monsef Bey'in torunu Halid Bey, Osmanlı saraylarının tüm izlerini taşıyan yalısında geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.

Fransız eşi Isabelle ve üç çocuğuyla birlikte Hüseyni hanedanlığına ait bir yalıda yaşayan Halid Bey, Cihan Haber Ajansı’na Tunus’taki gelişmeleri değerlendirdi.

"Biz de özgürlüğümüzü kazandık ve Türkiye gibi hızlı şekilde kalkınacağız." diyen Halid Bey, 23 yıllık Bin Ali rejiminin kendileri için zorlu geçtiğini ve özgürlüğün tadını ilk kez 52 yaşında Bin Ali rejiminin yıkılmasıyla tattığını anlattı.

Halid Bey, ülke tarihinde ilk kez halktan birilerinin ülke idaresini eline aldığına işaret ederek, “Bin Ali rejimiyle kazandığı ayrıcalıklarını kaybetmek istemeyen elit bir sınıf hâlâ mevcut. Fakat demokratikleşme yolunun önüne bundan böyle kimse geçemez. Geriye dönüş artık mümkün değil.” diye konuştu. Başta ekonomi ve işsizlik gibi konularda hala problemlerin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Halid Bey, bu sorunların hepsinin zamanla ve sabırla aşılacağına olan inancının tam olduğunu ifade etti.

Osmanlı’nın son dönemlerine ait Fransız gazetelerinde çıkan tüm haberleri kütüphanesinde saklamaya devam eden Halid Bey, Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Türkiye’yi sıkça ziyaret ettiğini belirtiyor. Türkiye’nin özellikle son 10 yılda büyük bir gelişme yaşadığına dikkat çeken Halid Bey, 80 darbesi sonrası ziyaret ettiği Türkiye ile şimdiki arasında dağlar kadar fark olduğunu vurguladı.

Kabe’nin temizliği için bu yılın başında Suud Kralı Abdullah’ın özel davetlisi olarak Mekke’ye gittiğini de anlatan Halid Bey, yalısının altında bulunan ve elektriği olmayan gizli inziva odasına sık sık çekilerek ibadet ettiğini kaydediyor. Fransızca öğretmenliği yapan eşi Isabelle de 90’lı yılların başında Bursa’daki bir cami ziyareti sırasında okunan Kuran-ı Kerim’den etkilenerek Müslüman olmuş.

Monsef Bey, Fransız işgaline karşı direndiği için, 1943'te Lamine Bey tarafından yapılan Fransa destekli darbeyle sürgüne gönderilmiş. Tunus’taki Osmanlı hanedanlığının en genç temsilcisi 52 yaşındaki Halid Bey'e, ülkenin ulusal kahramanlarından biri olarak bilinen dedesi Monsef Bey'den dolayı büyük saygı duyuluyor. Ev ve sokakta geleneksel saray kıyafetleriyle gezmeye devam eden hanedan üyelerine, Tunus halkı büyük saygı duyuyor.

Toplumun sevilen önde gelenlerini sürgüne gönderen devrik lider Bin Ali, halkın tepkisinden çekindiği için Türk hanedanının temsilcilerine dokunmamış. Bu sebeple hanedanlık yalısı, rejim muhaliflerinin sıkça bir araya geldiği uğrak mekanlardan biri olmuş.

17 Aralık 2011’de pazarda limon satan bir gencin kendini yakmasıyla başlayan ayaklanmalar sonucu 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali rejimi sona ermişti. Bu olay Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki Arap Baharı olarak adlandırılan devrimlerin başlangıcı kabul ediliyor.