BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.414,37
HABER /  DÜNYA

Tunus demokraside zorlu dönemde!

Halk ayaklanmasının ardından demokratik seçimlerle iş başına gelen İslamcı siyasal parti Ennahda, uygulamaları ve yeni anayasa taslağı yüzünden eleştirilerin hedefi oluyor.

Abone ol

Seçimlerden sonraki sekiz aylık sürecin ardından yeni anayasanın taslak metnini yayımladı ve bununla birlikte tartışmalar da beraberinde geldi.

Bir ön-proje olarak nitelendirilen taslağı incelemek üzere, Tunus Anayasa Hukuku Derneği'ne üye bir grup anayasa uzmanı bir araya geldi ve değerlendirmelerde bulundu.

Grubun düzenlediği basın toplantısında konuşan Tunus Hukuk Fakültesi eski Dekanı İyad bin Aşur, yeni anayasa taslağının bu haliyle devrimin getirdiği özgürlüğü kısıtladığını savundu.

Anayasa Hazırlama Komisyonu'nda uzman isimlere yer verilmemesini eleştiren Aşur, 23 Ekim'de kamuoyuna duyurulması beklenen yeni anayasa taslağının, dini-diktatöryal bir otoriteye zemin hazırladığını savundu.

Bir diğer anayasa hukuku uzmanı Selim el-Lokmani de "Bu anayasada laiklerin ve ateistlerin hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınacağını zannetmiyorum” ifadesini kullandı.

GAZETECİLER İSYAN ETTİ

2011'deki "devrimden" sonra devletin eline geçen iki gazetede, devlet lehine sansür uygundığı iddiasıyla gazeteciler eylem düzenledi.

Arapça yayımlanan Essabah ve Fransızca yayımlanan Le Temps gazetesi çalışanları, İslamcıların hakim olduğu yönetimin medyaya müdahale etmesini protesto etmek amacıyla "özgür medya" sloganları atarak yürüdü.

Gazetelere el konduktan sonra, ikisinin de başına Ennahda'ya yakınlığıyla bilinen Lütfi Tuati'nin getirilmişti.