BIST 10.219
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.412,90
HABER /  GÜNCEL

TÜİK Başkanı'ndan itiraf gibi açıklama

Eleştirilerin her zaman odağındaki kurumlardan TÜİK'in başındaki isim önce eleştirilere hak verdi, sonra da değişeceğiz dedi...

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, kamuoyunun yakında ''daha farklı bir TÜİK Başkanı'' ve ''daha şeffaf bir TÜİK'' göreceğini vurguladı ve bu anlayış çerçevesinde enflasyon göstergelerinin de daha şeffaf hale getirileceğini bildirdi.

Enflasyon verileri konusundaki bazı eleştirilere hak verdiğini ifade eden Aydemir, belli bir süre sonra "enflasyon sepetindeki ürünlerin madde bazındaki ağırlıklarını" yayınlayacaklarını vurguladı.

Aydemir, Türkiye'deki istatistik algısı, idari kayıtların durumu ve TÜİK'e yönelik eleştirilere ilişkin soruları yanıtladı.

TÜİK Başkanı Aydemir, kendisinin görevde bulunduğu 1,5 aylık süreçte de önceki dönemlerde de TÜİK'e, hiçbir kişi, kurum ya da siyasi tarafından talimat verilmediğini, ürettikleri istatistiklerin hatasıyla sevabıyla kuruma ait olduğunu söyledi. Aldıkları her türlü eleştiriyi saygıyla karşıladıklarını belirten Aydemir, ürettikleri veriler ne kadar kullanılır, bu veriler özelinde ne kadar araştırma yapılırsa o kadar memnun olacaklarını, eksikleri konusunda alacakları geri dönüşlerin de ilerlemelerine katkı sağlayacağını dile getirdi.

KAPASİTE VE BÜTÇE ÖNEMLİ

İstatistikleri kendileri için değil toplum için ürettiklerine işaret eden Aydemir, beklenti ve eleştirilerde kurumun teknik kapasitesinin, personel durumunun ve bütçesinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

TÜİK'in Türkiye'deki pek çok kurumun önünde olduğunu ifade eden Aydemir, ''Elbette eksik taraflarımız da var ama bütün çalışmaları Avrupa tarafından izlenen, kontrol edilen tek kurum da TÜİK. Bizim istitastiklerimiz uluslararası tanım ve standartlara uygun olmak zorunda'' diye konuştu.

KURUM BAĞIMSIZLIĞINA LAF SÖYLETMEDİ

Kurumun bağımsızlığı anlamında hiç bir sıkıntı bulunmadığını vurgulayan Aydemir, ''TÜİK Başkanı, Bakanlar Kurulu Kararı ile atanıyor ve 5 yıl boyunca görevden alınamıyor. Benim burada bulunduğum dönemde de önceki dönemlerde de hiçbir kimse, hiçbir kurum ya da hiçbir siyasi tarafından hiçbir şekilde kuruma talimat verilmemiştir. Kurumun istatistikleri hatasıyla sevabıyla kendisinindir. Bu bilgi Avrupa Birliği (AB) raporlarında da mevcuttur. Burada bir sorun olsa AB bizim bütün istatistiklerimizi durdurur'' dedi.

Veriye yapılacak müdahalenin istatistiğin güvenilirliğini kaybetmesine neden olacağını belirten Aydemir, bunu hiç kimsenin istemeyeceğini söyledi. Bir anket yapılırken, bunun yöntemi konusunda ilgili kesimlerle istişare edilmesinin ise hiçbir mahzurunun olmayacağını söyleyen Aydemir, AB'nin regülasyonu olan her türlü çalışmada zaten bu regülasyonlara uymak zorunda olduklarını, ama bunun olmadığı çalışmalarda yöntemlerini belirlerken ilgili kesimlere danışabileceklerini belirtti.

İDARİ KAYIT ELEŞTİRİSİ

Türkiye'de istatistiğe gereken önemin verilmediğinden yakınan TÜİK Başkanı, bu durumun değişmesi gerektiğine işaret etti. Aydemir, ''Görevde bulunduğum 1,5 ayda şunu gördüm ki Türkiye'de istatistiğe önem verilmiyor. Bu kuruma, daha kaliteli, kapsamlı, detaylı istatistik üretme noktasındaki sıkıntılarını aşma konusunda çok da destek olunduğunu söyleyemem'' diye konuştu.

Modern istatistik ofislerinin verilerinin daha çok idari kayıtlara dayandığına dikkat çeken Aydemir, ''Biz de idari kayıtlar maalesef o kadar yetersiz ki... olanlar da kalite ve güvenlik anlamında kötü. Diğer kurumlar istatistik konusuna gerekli ilgiyi, hassasiyeti göstermiyorsa, ürettikleri idari kayıtları bizimle paylaşmıyorsa TÜİK ne yapabilir'' dedi.