BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.392,11
HABER /  GÜNCEL

'TÜFE beklentilerin üstünde yükseldi'

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Bazı ekonomistler TÜFE’nin 0,80 oranında artmasını bekliyorlardı.

Abone ol

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Reuters'ın yaptığı ankete göre ekonomistler TÜFE’nin 0,80 oranında artmasını bekliyorlardı.

TÜİK'in bugün açıkladığı veriye göre TÜFE beklentilerin üzerinde yükselmiş oldu.

Merkez Bankası Erdem Başçı geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki adımların da faizlerde ölçülü ve kademeli indirimler şeklinde olması beklenebilir. Ancak bunu yaparken para politikasındaki sıkı duruşu koruyarak yapacağız” demişti.

Başçı aynı zamanda Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonda bir miktar yükseliş olabileceği tahminini de paylaşmıştı.

Ancak bazı uzmanlar enflasyonun beklentilerin üzerinde yükselmesinin ardından Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmek için beklemesi gerektiği görüşünde.

BGC Partners Menkul Değerler Anonim Şirketi'nin ise enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yayımladığı raporda, Merkez Bankası’nın muhtemel bir faiz indirimi ile ilgili şu yoruma ver veriliyor: “Bir faiz indiriminden önce önümüzdeki ay enflasyon verisini beklemek ve beklentilerdeki eğilimi izlemek daha akılcı olabilir.”

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta sunduğu yılın ikinci enflasyon raporunda 2014 enflasyon hedefini yüzde 6,6’dan yüzde 7,6’ya yükseltmişti.