BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  DÜNYA

Trump, 60 Rus diplomatı kovdu! Konsolosluğu kapatıyor...

ABD Başkanı Donald Trump, 60 Rus diplomat için 'casusluk' suçlamasıyla sınır dışı etme kararı verdi. Trump, Rusya'nın Seattle Konsolosluğu için de kapatma kararı aldı... Rusya'nın hem ABD'ye hem AB'ye cevabı gecikmedi...

Abone ol

İngiltere ile Rusya arasındaki "ajan krizi"nde tavrını İngiltere'den yana koyan ABD'den krizi çok daha büyütecek bir adım geldi. ABD Başkanı Donald Trump, son dakika kararıyla 60 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi emrini verdi. ABD, Rusya'nın Seattle Konsolosluğu'nu da kapatacağını duyurdu. Kriz, eski Rus casusu Sergei Skripal ve kızının Londra'da zehirlenerek öldürülmesiyle başlamıştı. Rusya'dan hem ABD'ye hem de AB'ye tepki gecikledi....

TRUMP 'CASUS' İLAN ETTİ: ABD Başkanı Donald Trump, 60 Rusya vatandaşını 'casus' olarak niteleyerek sınır dışı ettiğini duyurdu. ABD öte yandan Seattle'daki Rusya Konsolosluğunu kapatma kararı aldı. 60 diplomattan 48'inin Rusya'nın Washington Büyükelçiliği personelinden, geri kalanının New York merkezli Birleşmiş Milletler'de görevli personelinden olduğu söyleniyor.

7 GÜN SÜRE VERDİ: Ülkeden gönderilmesi kararı alınan Rus diplomatlara ABD'den ayrılmaları için 7 gün süre verildiğini belirten ABD'li yetkililer, 'Rus istihbaratının eylemlerinin giderek saldırganlaştığı' gerekçesinin alınan kararda etkili olduğunu savundu.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Biz işlerimizde basını kaynak olarak değerlendirmiyoruz. Washington’dan da şu ana kadar diplomatlarımızın sınır dışı edileceklerine dair resmi bildiri gelmedi. Ancak basında yer alanlar gerçekleşir ise karşılık esası kuralının çalışacağını söylemek isterim. Her ülkeyle münasebetlerimizi gözden geçirerek duruma göre karşı adımlarımızı atacağız” dedi.

ABD SADECE GÜÇTEN ANLAR: Rusya'nın Washington Büyükelçisi yaptığı ilk açıklamada, "ABD, Rusya ile ilişkilerde kalan küçük kısmı da yerle bir etti" dedi ve ekledi: "ABD sadece güçten anlar..."

AYNIYLA MİSİLLEME YAPACAĞIZ: ABD'nin bu kararına Rusya'dan yanıt gecikmedi. Rus Senatör Vladimir Cabarov, Washington'ın bu adımına karşılık olarak, Rusya'dan da en az 60 ABD'li diplomatın sınırdışı edileceğini söyledi.

AB ÜLKELERİ DE SINIR DIŞI EDİYOR: Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği üyesi 14 ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını söyledi.

RUSYA'DAN AB'YE CEVAP: Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO ve AB üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etme kararını güçlü bir şekilde protesto ettiğini açıkladı.

AJAN KRİZİ NASIL BAŞLADI?: Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart'ta İngiltere'nin Salisbury kentinde kimyasal saldırıya uğramıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırının sinir gazıyla düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya’nın sorumlu olduğunu iddia etmişti. Rusya ise suçlamayı kesin dille reddediyor.

Rusya'ya büyük şok! 17 ülke Rusya'ya karşı harekete geçti