BIST 10.471
DOLAR 32,74
EURO 35,03
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

TRT ve AA'dan Konseye sert muhtıra

TRT ve AA, Ekşi'nin güven oylamasıyla başkanlığına devam ettiği Basın Konseyi'ne kazan kaldırdı.

Abone ol

Bakın Konseyi'nde istifa depremi! Yüksek Kurul Üyesi Sait Yüce, Basın Konseyi Üyeliği'nden istifa ederken TRT ve Anadolu Ajansı yönetimi de Basın Konseyi'nden çekildiklerini duyurdu. İstifa ve çekilmelerdeki gerekçe ise Oktay Ekşi! 

TRT Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Basın Konseyi tarafından, Basın Meslek İlkeleri'ni çiğnediği tespit edilerek uyarılan, sonrasında da ''tuhaf bir oylamayla'' yeniden Basın Konseyi Başkanlığı'na seçilen gazeteci Oktay Ekşi'nin durumunun tarafsızlığı uzun süredir tartışılan konseyin itibarını fazlasıyla sarstığı belirtildi.

'Basın etiği' gibi önemli bir alanda fonksiyon icra etme kararlılığında olan konseyin, mevcut şekli, yapısı ve yönetim biçimi, bu hedefini yerine getirmesini imkansız kıldığı belirtilen açıklama, şunlar kaydedildi:

''Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun bugünden itibaren böyle bir yapı içerisinde varlığını devam ettirmesi, Kurumun saygınlığı açısından uygun görülmemiştir. Kuruluş amacına uygun şekilde yeniden yapılandırılana kadar, TRT olarak, Basın Konseyi'nden çekiliyoruz.''

BASIN KONSEYİ ÜYESİ SAİT YÜCE İSTİFA ETTİ

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi Sait Yüce, Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeliğinden istifa etti.

Yüce, Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği istifa dilekçesinde, şunları ifade etti:

''Basın Konseyi Yüksek Kurulu 3 Kasım 2010'da yaptığı toplantıda durumu değerlendirmiştir. Toplantıda oy çokluğuyla alınan ve Sayın Ekşi'ye güvenoyu olarak yansıtılan karara, kararla ilgili olarak yapılan açıklamada kullanılan üsluba katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Bir süredir Anadolu Ajansı'nı temsilen yürüttüğüm Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyeliğinden istifa ediyorum''

ANADOLU AJANSI DA KONSEYDEN ÇEKİLDİ!

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, TRT'ye yaptığı açıklamada, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi'nin çalıştığı gazetede belki kastını aşan, ama hiç kimsenin kabul edemeyeceği olumsuz ifadeler kullandığını ifade etti.

Ekşi'nin olumsuz ifadeleri üzerine gazetesinden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Bengi, ''Bunun üzerine Basın Konseyi'ne Sayın Oktay Ekşi ile ilgili müracaatlar yapıldı. Basın Konseyi Yüksek Kurulu dün toplandı. Bu müracaatları değerlendirdi. O müracaatlarla ilgili olarak da Sayın Oktay Ekşi hakkında uyarı cezası verdi'' diye konuştu.

Basın Konseyi'nin aldığı kararların bir manevi ceza niteliğinde olduğunu, yasal müeyyidesinin ya da maddi müeyyidesinin söz konusu olmadığını dile getiren Bengi, şöyle devam etti:

''Bu çerçevede meseleye baktığımız zaman manevi açıdan Basın Konseyi Başkanlığını yürüten Sayın Ekşi ile ilgili olarak uyarı cezası verilmiş olması, doğrusu bizim Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nda kurumumuzu temsil eden arkadaşımız Said (Yüce) hocayı rahatsız etti. Said arkadaşımız Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyeliğinden istifa ettiğini bildirdi. Bunun üzerine biz de Genel Müdürlük olarak bir değerlendirme yaptık. Yönetim Kurulumuzdan aldığımız yetkiye dayalı olarak Basın Konseyi üyeliğinden ayrılma kararı aldık.