BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.460,89
HABER /  GÜNCEL

TRT Arapça'nın spikerleri İSM'den!

İletişim Sanat Merkezi ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle kurulan İSM, yeni kurslarına başlıyor.

Abone ol
İletişim Sanat Merkezi (İSM), Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Altuna Ajans işbirliği çerçevesinde faaliyete geçirildi. Tiyatro, radyo, televizyon ve sinema gibi iletişim sanatları alanlarına yüksek nitelikli elemanlar yetiştirmek amacıyla kurulan merkez, 18 Haziran itibariyle derslere başlıyor. 

20 yıl önce Gazi Üniversitesi ve As filmcilik ile başlayan İletişim Sanat Merkezi'nin kurulma serüveni Altuna Ajans ve İletişim Fakültesi işbirliği ile tamamlandı. Üniversite ve sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden birini sergileyen proje çerçevesinde, medya ve iletişim sektörünün ihtiyacı olan donanımlı elemanların yetiştirilmesi hedefleniyor.
 
TECRÜBEYLE HARMANLANMIŞ KALİTELİ EĞİTİM 
 
İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinin verdiği dersler ile bir adım öne çıkan merkez, alanında tecrübesi ile tanınmış ekran yüzlerini de öğrencileriyle buluşturacak. Kamera arkasında kendini kanıtlamış eğitmenleri ile kursiyerler için hazırlanan eğitim programları ile kariyer fırsatları da vaat eden İSM, fakültenin eğitim alanındaki deneyimi, akademik disiplini, stüdyoları, sınıfları, sunum salonları gibi donanımları ile Türkiye’nin en önemli iletişim sanat merkezi olma noktasında oldukça iddialı.
 
”ÖĞRENCİLER YENİ TEKNOLOJİLERE AYAK UYDURMALI”
 
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Sezai Türk, merkeze ilişkin yaptığı değerlendirmede İletişim Sanat Merkezi’nin kurulmasının iki temel nedeni olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Teknik yetersizlikler ve sosyal yetersizlikler. Birincisi, iletişim fakültelerinde ciddi bir uygulama problemi mevcut. Teorik olarak gerçekten güzel dersler veriliyor ancak uygulama konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı da bir gerçek. Bu durumdan da en çok Radyo Sinema ve Televizyon bölümleri öğrencileri muzdarip. Öğrencilerin yeni teknolojilere ayak uydurması gerek, bunlarla ilgili hem teorik bilgi sahibi olması hem de kullanımlarını bilmesi gerek. Günümüzde artık her yönüyle donanımlı insana ihtiyaç var. Örneğin bir televizyon kanalı bir öğrenci istediğinde sadece teorik bilgisi iyi olduğu için almıyor. Kamera, Jimmy jib, Flycam, Steadycam gibi aletleri kullanabilmelerini de bekliyor. İkinci olarak ise, teknik alanın yanı sıra, sosyal alanla da ilgili ciddi sıkıntılar mevcut. Öğrencilerimiz spiker veya sunucu olmak istiyor ancak bu konuda da kamera önü deneyimleri ve kendilerine güvenleri yok. Buna yönelik diksiyon ve güzel konuşma programları da bu merkezde mevcut. Yine kamera önünde, oyunculuk anlamında da oyuncuların donanımlı olmaları yönünde cast ajanslarından gelen talepler var. Aynı şekilde sektörde seslendirme ve dublaj çalışmalarında da bu alanda kendini yetiştirmiş kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Türkçemizi güzel kullanan, doğru vurgulama ve tonlama yapabilen seslendirme uzmanlarına ihtiyaç var.“
 
“BAŞARI ELDE EDİLEMİYOR”
 
Senaryo yazarlığının da Türkiye’de eksikliğinin hissedildiğini kaydeden Türk, “Sadece film ve dizi açısından değil, bakanlıkların, Başbakanlığın, Cumhurbaşkanlığının, bürokrasinin merkezinde pek çok tanıtım ve benzeri çekimlerin yapıldığı Ankara’da ciddi anlamda senaryo konusunda eksiklik var” ifadelerini kullandı. Bu konuda istenilen başarının elde edilemediğinin altını çizen Türk, “Tüm bunların yanı sıra; sadece medya sektörünün değil, her alanın ihtiyacı olan halkla ilişkiler programı da bu konuyu öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen herkese açık olacak” diye konuştu.
 
“TRT ARAPÇA’NIN YENİ SPİKERLERİ İSM’DEN”
 
İSM ile Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek bir projenin mevcut olduğuna değinen Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TRT Arapça kanalı için İletişim Sanat Merkezi spiker ve sunucu yetiştirecek. Bunu da öncelikle Gazi Üniversitesi’nden başlattık, Arap asıllı ya da Arapça bilen öğrencilerimize bu programın duyurusunu yaptık ve Haziran ayının başından itibaren Arapça ve Türkçe diksiyon, güzel konuşma dersleri başlayacak. İletişim Sanat Merkezi sertifikasına sahip olan ve programı başarıyla tamamlayan kursiyerler, TRT Arapça kanalından gelen istek doğrultusunda burada istihdam edilecekler.”
 
DERSLER EKRAN YÜZLERİNDEN 
 
Türk, merkezde eğitim verecekkler arasında ekran yüzlerinin de olduğunu kaydederek, kursiyerlere sunulan bu ayrıcalığın sadece İSM’de olduğunu söyledi. Türk, eğitmenleri vereceklerin alanında uzman olduklarının da altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
“Defne Sarısoy, Erdoğan Arıkan, Mustafa Yolaşan, Nazlı tolga, Musfata Ziya Ülkenciler, Yakup Yavru, Nurseli İdiz, Temel Gürsu, Zuhal Çetinkanat, Burak Törün ve daha niceleri gibi gerek kamera önünde gerekse kamera arkasında alanında uzman pek çok eğitmenin yanı sıra Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri de çok önemli eğitimler verecek”

Merkezde pek çok programın iletişim ve medya sektörüne donanımlı bireyler yetiştirmek üzere planlandığını söyleyen Türk, “Alanında uzun yıllar emek vermiş, kendilerini başarıyla kanıtlamış eğitmenler de bilgilerini ve tecrübelerini bizlerle paylaşmak üzere kursiyerlerimizi bekliyorlar” dedi.

Türk, “Bu imkânları bizlere sağlayan Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Rıza Ayhan’a ve İletişim Fakültesi Dekan Vekili Sayın Prof. Dr. Nurettin Güz’e de teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.